
אבני דרך התפתחותיות - חודש תשיעי
יכולת הבנת הקונספטים "תן" ו"קח"- (9-12 חודשים)
חשיבה מתפתחת עם הגיל, ככל שהתינוק גדל, ובהתאם לכך מתרחבת ההבנה והתפיסה של רעיונות שהוא מכיר - עם הזמן וההתפתחות הקוגניטיבית של התינוק, הוא מסוגל ללמוד ולהבין רעיונות העומדים מאחורי מושגים מורכבים יותר.
בגיל 9 חודשים, הולכת ומתעצמת יכולתו הקוגנטיבית של תינוקכם, יכולת התקשורת שלו משתפרת, הוא אמנם עדיין אינו יכול לבטא את המילים "תן" ו-"קח" אך הוא בהחלט מתחיל להפנים את הרעיון העומד מאחורי המושגים הללו.
תוכלו לראות כי הוא הופך את זה ממש למשחק כשהוא מגיש לכם חפץ ומיד לאחר מכן מושיט את ידיו על מנת לקבל מכם את החפץ חזרה. התינוק לומד את משמעות המילים בעזרת התנסות תנועתית - תחושתית, הפעלת חפצים וחשיפה אליהם, במקרה הזה, דרך משחק של "תן" ו-"קח". בהמשך ועם ההתפתחות השפתית, יבין גם את המשמעות הרחבה של מושגים אלו.
יכולת הבנת הקונספטים "קטן" ו"גדול" (9-12 חודשים)
"כפי שצויין מעלה, עם הזמן וההתפתחות הקוגניטיבית של התינוק, משתכללת ההבנה והתפיסה של רעיונות העומדים מאחורי מושגים מילוליים.
סביב גיל זה, תוכלו לראות כי תינוקכם מתחיל להבין גם את הרעיון העומד מאחורי המושגים "קטן" ו"גדול", הדרך שלו ללמוד זאת, היא דרך התנסות תוך כדי משחק.
בדרך זו, מתעוררות אצל התינוק שאלות כגון: "האם אפשר להכניס חפץ קטן לתוך חפץ גדול"?, "האם ניתן לעשות את הפעולה ההפוכה"? תוך כדיי משחק ותרגול הפעולות, תינוקכם יקבל את התשובות לשאלות אלו ויסיק את המסקנות לגבי השוני בין גדלי החפצים שאיתם משחק.
לדוגמה: הוא יילמד כי חפץ גדול יכול להכיל בתוכו חפץ קטן יותר, או לחילופין על גבי חפץ גדול ניתן להעמיד חפץ קטן וכדומה. (בפועל, אצל רוב התינוקות, נראה כי הם מתחילים בתרגול הוצאת חפצים קטנים יותר מתוך חפץ גדול, ובהמשך יתרגלו את הפעולה ההפוכה (הכנסה של חפץ קטן לגדול)
זיהוי חפצים מוכרים - הבנת משמעותן של מילים מוכרות (9-12 חודשים)
סביב גיל זה, מתחדדת הבנתו של תינוקכם והוא כעת מסוגל לזהות מספר חפצים ואף להבין את משמעותן של מילים מוכרות.
התינוק בשלב זה עשוי להביט אליכם כשנשאל לדוגמה: "איפה אמא?" "איפה אבא?" או להביט מעלה כשנשאל "איפה האור?" למעשה דרך הפניית מבטו לכיוון הנכון, (לדוגמה כשנשאל היכן האור), הוא בעצם "עונה" על השאלות שנשאל בנוגע למילה או דמות מוכרים, וזוהי כאמור מיומנות שמעידה על התפתחות ההבנה שלו - התפתחות הקוגניציה.
באופן דומה, עשוי תינוקכם לזהות חפצים נוספים המוכרים לו מסביבתו כמו - כדור, אוטו ודובי.
דוגמאות נוספות לבחינת יכולת זו כוללות גם הבנה של ביטויים מוכרים כמו - "לא" ו"אסור" בתגובה לביטוי זה יעצור פעולה מסוימת שבעקבותיה קיבל מכם את ההנחיה "לא".
יכולת חיקוי קולות ומילים (9-18 חודשים)
יכולת זו מהווה מפתח חשוב ביותר בהתפתחות הדיבור והיא מתבססת על היכולת הקוגניטיבית-תקשורתית להתעניין בפעולותיהם של אחרים וללמוד מהן.
תינוקות ייהנו ממשחק קולי גם לפני גיל שנה – התינוק מפיק קול ואתם מחקים, אתם מפיקים קול והוא מנסה לחקות - כך במעין פינג פונג.
סביב גיל שנה יכולת זו משתכללת והופכת להיות כמעט אוטומטית, התינוק יחזור אחר דברים ששומע מכם גם מבלי שיתבקש. עד גיל שנה וחצי הפעוט כבר יהיה כמו תוכי – יחזור כמעט על כל מילה שנאמרת בסביבתו וכך למעשה יגדיל את אוצר המילים שלו.
לפניכם הקלטה המדגימה תינוקת בת 11 חודשים מחקה את אביה:
הליכה בתמיכה (9-12 חודשים)
אבני דרך התפתחותיות קודמות לשלב זה כוללות התנסות במעבר מישיבה לעמידה, ועמידה בתמיכה, (בעזרת חפצים).
ברוב המקרים שלב זה יתחיל דרך הליכה צידית, שהיא הליכה סביב חפצים ו/או לרוחבם - כך יתרגל תינוקכם הליכה צידית סביב השולחן או לאורך/רוחב שידת הטלוויזיה.
הסיבה לכך שההליכה הצידית מקדימה את ההליכה קדימה נעוצה בהתפתחות מערכת שיווי המשקל. רק כאשר תינוקכם ירגיש בטוח בהליכה הצידית, יעבור לתרגול הליכה קדימה תוך שהוא דוחף חפץ כלשהו לתמיכה בגופו.
חשוב לדעת! שלב זה עשוי להיות ארוך ביחס לשלבים אחרים - יש לאפשר לתינוקכם את הזמן שנחוץ לו לחוש בטחון בהליכה בתמיכה, וכן לתרגל זאת כל עוד הוא יכול ומעוניין - רק לאחר שיצבור תחושת בטחון ויכולות מוטוריות שפיתח במהלך התרגול, ירגיש בטוח להתחיל ולהתנסות בהליכה ללא תמיכה.
אבני דרך התפתחותיות מחודשים קודמים שעדיין בטווח (לחצו להרחבה):
זחילת שש (8-10 חודשים)...
מעבר מישיבה לעמידה בתמיכה (8-12 חודשים)...

צילום: Shutterstock
ניסיונות ישיבה ומעבר לישיבה עצמאית (7-10 חודשים)...
אחיזת אצבע אגודל (7-11 חודשים)...
חרדת נטישה (7-12 חודשים)...
מחיאת כפיים (7-12 חודשים)...

צילום: Shutterstock
