
אבני דרך התפתחותיות - חודש עשירי
יכולת לאחוז אובייקט קטן (10-12 חודשים)
החל מגיל 7 חודשים מתחילה להתפתח אצל תינוקכם היכולת לאחוז אובייקט קטן בעזרת אצבע ואגודל - אחיזה המוכרת גם בשם "אחיזת פינצטה" או "אחיזת צבת".
יכולת זו שייכת לתחום התפתחות המוטוריקה העדינה, ובשלב זה הולכת ומתפתחת יותר ויותר - מה שנראה בפועל הוא שהתינוק מתנסה בפעולות הדורשות שימוש ותרגול אחיזת פינצטה על מנת לבצע פעולות הדורשות מיומנויות של מוטוריקה עדינה ושימוש באצבעות.
נקודה חשובה על הקשר בין מוטוריקה עדינה לגסה:
נהוג מאוד להפריד בין היכולות המשויכות למוטוריקה גסה, (כמו - שכיבה על הבטן, הרמת ראש, זחילה, ישיבה), לבין היכולות המשויכות למוטוריקה עדינה, (כמו - אחיזת פינצטה, השחלות, ציור,כתיבה).
יחד עם זאת, כדאי לדעת כי קיים קשר בלתי מבוטל ביניהן, והוא בא לידי ביטוי כך שכאשר המוטוריקה הגסה מפותחת בצורה טובה, היא זו המאפשרת לתינוק, (בין היתר), לבצע פעולות הדורשות שימוש ופיתוח המוטוריקה העדינה.
כאשר תינוק רוכש את שלבי ההתפתחות המוקדמים בצורה טובה, (שכיבה על הבטן, הרמת ראש, התהפכות וזחילה), מתאפשרת לו ישיבה יציבה וזאת הודות לחגורת כתפיים חזקה, מערכת שיווי משקל מתורגלת, ויכולת לתאם בין תנועות חלקי גופו בזמן ביצוע פעולות שונות.
בזמן שהתינוק יושב בצורה יציבה ונינוחה, הוא יכול להתפנות לתרגל ולבצע פעולות מוטוריות עדינות כמו דפדוף בספר, וסיבוב פקק של בקבוק . כאשר המוטוריקה הגסה אינה מפותחת דיה, מה שעלול להתבטא בין היתר בחגורת כתפיים חלשה, או מערכת שיווי משקל שאינה מתורגלת מספיק, התינוק יהיה עסוק יותר באיזון גופו בזמן ישיבה, (בכדי שלא ליפול), ולכן גם יהיה פחות פנוי לתרגל פעולות לפיתוח המוטוריקה העדינה.
צילום: Shutterstock
עד כה דברנו על יכולתו של התינוק לחקות קולות ואף רצפי הברות כמו "mama" ו- "dada", יכולת זו הולכת ומתפתחת והחל מגיל 10 חודשים ניתן לצפות שיהיה מסוגל להשתמש בצירופי הברות קבועים לנוכח אובייקט מסוים – אלו למעשה מילותיו הראשונות.
לדוגמה: בכל פעם שרואה את בקבוק המים שלו יאמר "ma", יצביע על האור ויאמר "o" -אלו לחלוטין מילים כפי שאנחנו מגדירים אותן בשלב זה.
בשלב זה לא נצפה מהתינוק עדיין להגיית המילה במלואה, אך נשים לב שהוא משתמש בהברות הללו על מנת לשתף או להפעיל אותנו, (למשל מסתכל עלייך ואומר "am" כשרעב), ושאינו משתמש באותה הברה לכל האובייקטים, (למשל שלא אומר על הכל רק "a").
במקביל להופעת המילים הראשונות, ימשיך הפעוט להשתמש ברצפי הברות שיקבלו אינטונציה של דיבור.
סביב גיל שנה וחצי, המלמול יפחת בהדרגה עד שיוחלף כולו בדיבור. כאן גם המקום לשוב ולהזכיר כי התפתחות השפה קשורה בהתפתחות הקוגניטיבית, המוטורית, החברתית והרגשית של התינוק כל המערכות קשורות זו בזו ומשפיעות האחת על השנייה וזו הסיבה להתבונן על ההתפתחות כתמונה כוללת ואינדיבידואלית לכל תינוק.
עמידה ללא תמיכה הינו שלב התפתחותי המופיע כהמשך ישיר של תרגול השלבים המקדימים לשלב זה שהם - עמידה בתמיכה והליכה בתמיכה.
בתחילת שלב זה תוכלו להבחין כי בזמן שתינוקכם עומד ונתמך בשתי כפות ידיו, הוא ישחרר יד אחת שתהיה פנוייה לפעולה אחרת, כך שהיד השנייה עדיין תומכת בו בעמידה.
לאט לאט, כאשר ירגיש מספיק בטוח, הוא ישחרר גם את היד השנייה, ויעמוד ללא תמיכה כלל - זהו השלב הבא.
בתחילת שלב זה, נצפה לניתוק של היד למשך שניות בודדות בלבד, אך עם הזמן התינוק יצבור מספיק בטחון לעשות זאת לפרק זמן ממושך יותר.
אבני דרך מחודשים קודמים שעדיין בטווח (לחצו להרחבה):

צילום: Shutterstock
זיהוי חפצים מוכרים (הבנת משמעותן של מילים מוכרות) (9-12 חודשים)...
יכולות חיקוי קולות ומילים (9-18 חודשים)...
צילום: Shutterstock
הבת שלי בת 10 חודשים היא במשפחתון מגיל 3 חודשים ובזמן האחרון היא מפתחת אובססיה נוראית למטפלת שלה בגן , היא ממש מקנאה שהיא מרימה תינוקות אחרים וכשאני באה לאסוף אותה מהגן היא לא מתייחסת אלי ולא מגיבה בשמחה אלא רוצה להישאר עם המטפלת בגן וכשאני לוקחת אותה לידיים שלי היא מגיבה בבכי ובעצבים !!!!
כשאנחנו מגיעות הביתה היא משחקת רק אם אני לידה ולא רוצה לשחק לבד .
בנוסף לא יודעת אם זה קשור , בזמן האחרון היא התחילה להרביץ לעצמה בראש כשהיא מתעצבנת או שלא נותנים לה מה שהיא רצתה
האם זה תקין מה ניתן לעשות ????