
טיפים התפתחותיים - חודש 12
-
הבעת מילים ראשונות - סביב גיל שנה קיים מלמול רב בקרב תינוקות, הכולל בתוכו הברות שחוזרות על עצמן בעיקר.
לעיתים קרובות, המלמול בשלב זה יזכיר אף ניצני דיבור והוא מכונה ז'רגון. ככל שתצליחו להיות קשובים לז'רגון של תינוקכם, תוכלו לפרש את ההברות שמפיק בשילוב האינטונציה - כמילים בהקשר המתאים.
לדוגמה: אם שיחקתם בכדור, וכחלק מהז'רגון של התינוק, הבחנתם בהברה ״du״, הגיבו כאילו שאמר ״כדור״, וחיזרו – ״נכון, כדור!״. דעו כי גם אם כוונתו של התינוק לא הייתה באמת "כדור", עדיין עצם החיזוק שמקבל מכם בהתייחסות לכדור, מעודד אותו לפעמים הבאות להביע את המילה "כדור". חשוב לדעת!
אנחנו ההורים נוטים לא מעט להוסיף את הבקשה "תגיד/י", לפני המילה המבוקשת,
לדוגמה: "תגיד/י אבא", כאשר בפועל אין צורך לעשות זאת, מאחר שבשלב זה התינוק משתמש בחיקוי כשיטה עיקרית ללמידת שפה, אם תרצו ללמדו מילה מסויימת, חזרו על המילה עצמה בלבד פעמים רבות בהקשר המתאים וללא תוספות של מילים אחרות לפניה או אחריה.
ברגע שהתינוק יהיה מסוגל, הוא יפיק את המילה מבלי שהתבקש לעשות זאת.
-
משחק משותף - על מנת לעודד יכולת זו כאשר אתם משחקים עם התינוק, שאפו להסיט את תשומת ליבו אליכם, (במידת האפשר), וזאת על מנת ליצור חוויה של שיתוף והדדיות.
במקביל, בכל משחק שתשחקו יחד, נסו לחשוב על דרכים יצירתיות להרחיב ולגוון אותו,
לדוגמה: עבור משחק בכדור, התיישבו מול התינוק וגלגלו את הכדור לעברו, כל עוד מתעניין בו, במטרה שיחקה פעולה זו וימסור לכם חזרה את הכדור.
אחרי ביסוס ההתמסרויות, תוכלו לעודד את התינוק לבקש חזרה את הכדור, ע"י כך שלא תמסרו לו אותו מיד בחזרה.
התינוק יבחר את הדרך לבקש את הכדור חזרה, לצורך כך הוא עשוי להשתמש בהצבעה לעברו, בקשה מילולית, הפניית המבט ודרכים יצירתיות אחרות.
באופן דומה תוכלו להדגים לתינוק הרחבה או גיוון של המשחק, אם נחזור לכדור, תוכלו לזרוק אותו על הרצפה זה לעבר זה, להחביא ולחפש, ועוד - כיד הדימיון.
תמיד זכרו כי התינוק לומד את רוב הדברים דרך חיקוי ולכן הדגמה של משחק משותף אתכם תלמד אותו עקרונות למשחק משותף בהמשך עם דמויות נוספות בחייו.

איור: Shutterstock
-
עידוד היכרות עם חלקי גוף - על מנת לעודד יכולת זו, תוכלו להדגים לתינוקכם היכן נמצאים חלקי חלקי גופכם ולתת להם שמות. בפועל הצביעו על חלק גוף מסויים שלכם,
לדוגמה: הצביעו על האף, ובמקביל שאלו: "איפה האף"?, ואז הצביעו על האף שלו.
לאחר מספר חזרות, תינוקכם עשוי לנסות לחקות את הפעולה בעצמו - בצורה זו, הציגו לו איברים נוספים בגופכם ואז בגופו, ובכך העשירו את אוצר המילים שמסוגל להבין ובהקשר המתאים. תרגלו זאת כל עוד תינוקכם מעוניין, ומשתף עמכם פעולה.
-
עידוד הליכה עצמאית - על מנת לחוש ביטחון בהליכה נחוצה לתינוק ,בין היתר, תחושה ברורה של כפות הרגליים, הבנת תפקידן, וכמובן שליטה ברמה מסויימת בביצועי מערכת שיווי המשקל שלו.
על מנת לסייע לו בכך, יש לאפשר לו לצעוד יחף על משטחים ממרקמים שונים ככל שניתן. דוגמאות למשטחים שונים, כוללות את ריצפת הבית, שטיח, שמיכה, דשא, ארגז החול בגן השעשועים ובריכת כדורים.
עבור תינוקות שביססו עמידה ללא תמיכה, בצורה טובה ויציבה, תוכלו להשתמש בתרגיל שיעודד אותם להתקדם שלב אחד נוסף - לעשות את הצעד הראשון.
על מנת לעשות זאת, ניתן לעמוד במרחק של צעד שניים מתינוקכם, (עם או ללא חפץ מעניין בידיכם), כשידיכם מושטות אליו, ולהציע לו להתקדם לעברכם. חשוב לדעת, כי לא כל התינוקות ישתפו פעולה באופן מיידי ויש להמשיך בכל ניסיון רק אם נראה שהם משתפים פעולה - הליכה עצמאית דורשת מיומנויות מוטוריות וביטחון רגשי שכל תינוק צובר בזמן שלו.
לאורך כל התרגול, יש להקפיד להיות בטווח סביר מהתינוק ,(מרחק של צעד- שניים ממנו), כך שיחווה הצלחה וביטחון ולא פחד שמא המרחק שעליו לעבור אינו בר השגה ולא יהיה מעוניין לנסות כלל.
