
המדריך להקראת ספרים לתינוקות - מלידה עד גיל 5
למה חשוב להקריא ספרים לילד בשנה הראשונה? מתי נכון להתחיל ואיך להתמודד עם תינוקות שמסרבים או חסרי סבלנות כלפי ספרים? וכיצד לעשות זאת בכל גיל בצורה הנכונה והאפקטיבית ביותר?
ישנן הרבה אסוציאציות שמתקשרות למצב הזה, למשל הילד בן השנתיים שצורח אם הוא רק רואה ספר מתקרב, האחות בטיפת חלב שחשבה שלהתחיל בינקות עם ספרים זה בשביל שהתינוק יראה את האותיות, והאמא שמושיבה את התינוק שלה מול טלויזיה בגיל שלושה חודשים ולא יודעת אם היא פועלת נכון או לא.
כל אלה עולים לי בראש כשאני רוצה לכתוב על החשיבות בהקראת ספרים כבר בינקות.
מאחר שבעוד מעט שנים יקיפו את ילדנו מיני מסכים, אני מאמינה שחשוב לטפח אצלם הרגל המשמר תקשורת בין אישית.
הייתי רוצה שבני השנתיים יהיו כבר עמוק בתוך ההרגל המהנה של הקריאה, וליומולדת ידרשו לקבל ספר חדש, או שלפחות זה יהיה חלק מהמתנות הנחשקות.
הייתי רוצה שהורים ואנשי מקצוע יכירו את היתרונות הרבים של הקראה בגיל מוקדם.
אז למה להתחיל מוקדם?
- הקראה בקול לתינוק מקדמת אצלו כישורים שפתיים וקוגניטיביים ראשוניים ומגרה את התפתחות השפה גם לפני שהוא מדבר. מחקרים מראים כי ככל שתינוק שומע יותר מילים עד גיל 8 חודשים, כך אוצר המילים שלו יהיה עשיר יותר בגיל 3 שנים. זאת ועוד, ההקראה מפתחת מודעות פונולוגית (הקשר בין צליל למילה) שנמצאה כמנבאת הצלחה בקריאה.
- ההקראה בינקות מקנה אסוציאציה חיובית לספרים ולקריאה. מדובר בזמן איכות של אחד על אחד עם ההורה. ההקראה בקול נמצאה גם כטכניקה יעילה לעזור לילד להתמודד עם סטרס או משבר.
- ההקראה בשלב מוקדם, תורמת להצלחה בלימודים בשלב מאוחר יותר. השנה הראשונה לחיים מהווה בסיס להרבה מיומנויות שיעזרו בשלבים בוגרים יותר. החשיפה לספרים מזמנת מילים ורעיונות שלא עולים בשיחות היומיום או ממסך הטלויזיה. כמו כן, מאפשרת אימון במיומנות הקשבה אשר תשמש את ילדינו בהמשך בגן ובבית הספר.
NB-3 חודשים
התינוק רק הגיח לעולם, כל הגירויים חדשים לו. יש המכנים את החודשים הללו הטרימסטר הרביעי של ההיריון, ואכן חלק מהתינוקות עדיין עובריים בחודשים האלה - מכווצים וממעטים לתקשר. עדיין, בחודשים האלה התינוק מתחיל לחייך, משמיע קולות ומראה הנאה בתגובה לקול של הוריו. לכן, אין מניעה לחבק, לשיר, להקריא ולשחק עם ספר. אפשר לראות שכבר בגיל הרך הזה, כשהתינוק מסתכל בתמונות הוא ממש מתבונן - מניע את זרועותיו בהתרגשות ומשמיע קולות.
בשלב זה רצוי להעידף ספרים עם תמונות גדולות וברורות - בלי יותר מידי גירויים מסיחים ועם חריזה נעימה. התינוק עדיין לא יכול להבין את המילים, אך ייהנה מהניגון בקול המוכר לו. בכך אנו מלמדים אותו שלשבת בחיקנו עם ספר זה נעים.
3-6 חודשים
התינוק גדל ומתחזק, כבר מחזיק את ראשו יציב, מצליח להשמיע קולות במגוון אינטונציות, לעקוב במבטו אחר הספר ואחר תנועות שפתינו ואפילו מתחיל לתפוס את דפי הספר ולנסות להכניסם לפה.
כשמקריאים לתינוקות כדאי למצוא תנוחה שתאפשר לתינוק לראות גם את פנינו וגם את הדפים. הכי מומלץ בחיקנו. נחמד גם בעת שכיבה על הבטן - כך היד פנויה יותר להצביע על פריטים בתמונות והתינוק מתרגל את המיומנויות המוטוריות שלו על הדרך. חשוב לזכור שזה בסדר אם התינוק אוכל את הספר! כך תינוקות חוקרים ולומדים את עולמם. בשלב זה העדיפו ספרים קשיחים או אפילו ספרי בד שיוכלו לעמוד בזה.
כעת מתחיל התינוק גם להבין מילים בודדות. חיזרו על מילה או קול מסוים כמה פעמים בקצב אטי, כל עוד התינוק מתעניין בכך. ייתכן שתראו אותו עוקב בעניין אחר תנועות שפתיכם ואולי אף ינסה לחקות את הקול.
6-9 חודשים
התינוק כבר יושב בחיקנו ללא תמיכה, מתחיל להשמיע הברות, מגיב לשמו, נוגע בתמונות כדי להראות עניין, תופס את הספר ואף מפיל או זורק אותו.
בשלב זה העדיפו ספרים קטנים וקשיחים כך שיהיה קל לאחוז בהם ושישרדו את המעיכות, הנפילות והלעיסות. נחמד להשתמש בספרים עם תמונות של תינוקות אחרים, התינוק ימצא את התמונות מרתקות וניתן לנצל אותם ללימוד חלקי הפנים, להצביע בספר ולגעת בפניו של תינוקנו.
כעת התינוק מסוגל גם לעקוב אחר תנועת האצבע שלנו. הצבעת המבוגר על תמונה מאפשרת למידה של מילים מהספר ויצירת תשומת לב משותפת - יכולת חשובה להמשך התפתחות התקשורת. התינוק ייהנה מחרוזים ומשירים שיחזרו על עצמם שוב ושוב. אל תמהרו להחליף ספר, גם אם אתם כבר משתעממים התינוק נהנה מהחזרות המרובות והן מסייעות לו בלמידה.
עם התפתחות מיומנויות התקשורת של תינוקנו, נוכל גם להשמיע הברות בתורות, תוך יצירת קשר עין, ולעקוב אחר הסימנים שלו ל"עוד" או "די" בעת ההקראה.
9-12 חודשים
התינוק שלנו כבר ממש פעוט קטן. מבין מילים רבות, ממלמל בחופשיות ולוקח חלק פעיל בהקראה. הוא עדיין לא מבין עלילה שלמה של סיפור, ולכן עדיפים סיפורים פשוטים. אם חשקה נפשנו בסיפור מורכב יותר, נוכל לתאר את התמונות ולא להקריא את הטקסט מילה במילה.
בשלב זה, הצבעה ושיום (מתן שמות לעצמים, Naming) של אובייקטים שונים משמשות באופן ישיר להגדלת אוצר המילים המתפתח של התינוק. נשתדל לשים לב לעניין שלו, כך למשל אם מבטו נעול על ציפור ברקע של הספר - לא נתעקש להקריא את הטקסט על האוטו, אלא נעבור לשיים את הציפור. נוכל להרחיב בהשמעת ציוצים או ציון המיקום שלה וכדומה.
זה גם הזמן למשחקי קוקו. אפשר להסתיר דמות בסיפור ולחשוף אותה במשחק קוקו (איפה הציפור? הנה הציפור!). תוכלו להשתמש גם בספרים עם חלונות נפתחים לשם כך אך שימו לב שהם עמידים, התינוק עדיין לא מווסת היטב את כוחו ועשוי לקרוע את החלונות.
איור: Shutterstock
שנה - שנתיים
הפעוטות כבר נותנים לנו ספר שנקריא להם. כעת נרצה להפוך את השימוש בספרים לחלק משגרת חיי המשפחה: נמנום, משחק, זמן שינה, באוטו ועוד. הפעוט כבר מדבר במילים בודדות וצירופים, נשיים את התמונות לפי מידת העניין שלו בהן.
שנתיים - שלוש שנים
הילד לומד להפוך דפים בספר רגיל ומוסיף כל יום 2-3 מילים לאוצר המילים שלו. כעת ייהנה מקריאת אותו הספר שוב ושוב ואף ישלים משפטים וחרוזים בסיפורים מוכרים. אפשר כבר לשאול אותו שאלות פשוטות על הסיפור ולשוחח על התמונות. החל מגיל זה, נוכל לתת לילדנו לבחור את הספר שנקרא.
שלוש - ארבע שנים
בשלב זה הילד יכול לשבת ולהקשיב לסיפורים ארוכים יותר ומתקדם לקראת זיהוי אותיות. אפשר לשאול אותו מה יקרה אחר כך בספרים מוכרים ואף להמציא ביחד סיפור לפי התמונות.
ארבע - חמש שנים
כעת הילד יכול לספר מחדש סיפורים מוכרים, לחרוז וללמוד שמות וצלילים של אותיות. נחבר את הסיפור לחוויותיו של הילד ונעודד כתיבה וציור. בשלב זה נעבור לסיפורים ארוכים יותר עם פחות תמונות.
ולסיום, לסרבני הספרים - אף פעם לא מאוחר מדי...
כבר יש לכם פעוט שמתנגד להקראת ספרים? ילדה שלא מצליחה לשבת ולהקשיב לספר עד הסוף? כמה טיפים להקניית הרגל הקריאה גם אצל פעוטות וילדים.
- מצאו מדי יום זמן ומיקום בבית המאפשרים התמקדות בספר וזמן איכות עם ההורה. למשל חמש דקות באיזו פינה בבית שאין בה צעצועים אחרים או טלוויזיה ברקע.
- התחילו מספרים מאוד קצרים ועברו מההתחלה עד הסוף לפי הסדר. אם הילד ממש לא מתעניין או מנסה לחטוף את הספר, עשו זאת במהירות אך הקפידו לסיים באופן מסודר לפני שתתנו לו את הספר לבד. לא חייבים לקרוא את הטקסט - אפשר לשיים תמונה אחת מכל עמוד.
- אל תתחננו שיצטרף אליכם. הקריאו לעצמכם בזריזות ובהנאה מידי יום. אם תתמידו בכך, גם הילד הסרבן ביותר יווכח כי מדובר בזמן איכות נעים ויתפתה לשבת ולהסתכל.
- שימו לב למידת העניין ושיתוף הפעולה של הילד, וכך בהדרגה תוכלו להקריא גם את הטקסט ולהתקדם לספרים ארוכים יותר.
לפרטים ורכישת הספר של נועה פרידמן "שלום פרפר" - bit.ly/2U51VDZ


