
כוחו של מגע
מהו הוא הדבר הראשון שעולה לכם לראש למשמע המילה "מגע"?
חלקנו נגיד "נעים", חלקנו נגיד "מציק" או אולי נגיד "רך ומלטף" או לחילופין "מציק ומעצבן".
אך האם ידעתם כי "המגע אינו גירוי נעים, כי אם צורך ביולוגי" ? כך טוענת הסופרת פיליס ק. דיוויס בספרה "כוחו של מגע", ועוד חוקרים אחרים רבים.
למגע תפקיד חשוב לכל אורך חיינו. הוא למעשה צורת ההתקשרות הבסיסית ביותר, אותה לומד התינוק עוד בטרם נולד. באמצעות המגע אנו מעבירים הוראות, קולטים תחושות ומביעים רגשות, בעוד שההנאה ממנו אינה מתקהה עם השנים, (ביחס לחושים אחרים).
מגע עמוק וברור עבור תינוקות עשוי לשפר את תחושת המערכת העצבית, התחושתית והמוטורית ובכך לאפשר מיצוי מלוא הפוטנציאל של כל איבר בגוף.
המגע מעניק תחושה של השלד, גבולות הגוף והאיברים - דרך המגע לומד התינוק להרגיש את אבריו ואת גבולות הגוף שלו.
חשבו על זה - ברגע שאני נוגעת באזור מסוים בגוף, (לדוגמה מעניקה עיסוי לאצבעות כפות הרגליים), במהירות הבזק עובר מסר למוח שמאפשר לי לחוש במגע שהרגע הענקתי לכף הרגל, לעומת זאת, תינוק רך עדיין לא יודע את גבולות גופו, (זו כבר תחושה שקשה לנו יותר לדמיין), אך בעזרת עיסוי ומגע עמוק ניתן ללמדו עוד ועוד היכן מתחיל ומסתיים גופו, לחלקיו השונים.
למידע זה משמעות אדירה והכרחית עבור התינוק.
בנוסף, ולא פחות חשוב, באמצעות המגע נעניק לתינוק תחושת שלווה ורוגע, תחושה נעימה שתחרט בזיכרונו, בין היתר מאחר שמגע מסוג זה, מלמד את השרירים להרפות ובכך את הגוף להירגע.
תינוקות תנועתיים במיוחד ייהנו ממגע כזה, שיאפשר לגופם לקחת הפוגה מפעילות גופנית מתמדת, ולנוח.
צילום: Shutterstock
תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי זקוקים ברוב המקרים ליותר מגע ביחס לתינוקות שנולדו בלידה רגילה, כיוון שלא חוו את הדחיפות בתעלת הלידה ואת התכווצויות הרחם המגבירות את גירוי העור.
מגע מקנה לתינוק תחושת ביטחון - מגביר ומבסס את הקשר בין ההורה לתינוק.
אם מה שקראתם עד כה גורם לכם לרצות לדעת עוד על מגע וכוחותיו, אמליץ לכם לקרוא את הספר
"כוחו של מגע", אשר כתבה הסופרת פיליס ק. דיוויס.
הספר עוסק במעלות ובחשיבות של המגע בכלל, ובחשיבות שלו בתהליך ההתפתחות של התינוק בפרט.
בספר מתארת הסופרת כיצד ניתן לספק בשגרת היום יום את הצורך של תינוק במגע - בהאכלתו, בטפיחות על הגב לאחר האוכל, בהחזקתו על הידיים וליטופו בזמן שמחכים לגרעפס שלאחר האוכל:
"כדי לשרוד ולהתפתח היטב, יש לשאת את הילד, לחבקו, ללטפו ולמלמל דברי חיבה באוזניו. פעולות אלה בשום אופן לא גורמות לרודנות של הילד, אלא הן מקדמות צורך בסיסי בשנים הראשונות של חייו".
חשיבות נוספת של המגע, עליה מדברת הסופרת, הוא הקשר שבין מגע והתפתחות האינטילגנציה:
"טבעה של האינטליגנציה האנושית עשוי להיות תלוי בתהליך ההתפתחות והגרייה של המערכות התחושתיות של התינוק. גירוי המערכות התחושתיות של הילד מגביר, למעשה, את התיקון והתגובה הכלליים שלו ללימוד, לכן נגיעה בעור וגירויו עשויים להגביר את האינטליגנציה ואת יכולת הלמידה של הילד".
הספר מציג את נפלאות המגע בצורה שונה מכפי שאנו רגילים: דן בחשיבותו להתפתחות תקינה ולהתפתחות אזורי המוח השונים בתחילת החיים ,(כתינוקות), מביא רעיונות שונים לסוגי גירוי מישושי של תינוקות, ומזכיר לנו שהצורך במגע אינו נעלם לאחר גיל הינקות וממשיך להוות צורך ביולוגי בכל גיל וגיל.
מדובר באחד הספרים שעושים שינוי מחשבתי בריא, בלי להתאמץ, פשוט כי זה הגיוני ובעל תועלת לכל המשפחה.
קריאה נעימה !
מחפשת בנרות..
רק חבל מאוד שלא מגיבים פה וגם לא ששולחים פניה