
מדריך הקקי הגדול: מגיל לידה ועד שדברים מתייצבים
מהרגע שהתינוק נולד וככל שהתזונה שלו הופכת למגוונת (מחלב אם או תמ"ל ועד מוצקים), היציאות שלו משתנות ועוברות דרך מרתקת, במיוחד לאלו שמחליפים לו חיתול. אז מהו קקי "נורמלי" ותקין ומה מצריך בדיקת רופא? כל המידע שאתם צריכים, כולל תמונות להמחשה בלבד
הפכת לאמא? הפכת לאבא? מזל טוב וברוכים הבאים ל"קקילנד" - עולם היציאות של התינוק. בכתבה זו אשתמש לעיתים במונחים שיכולים לתאר קערת אוכל חמה, עם כל מה שמשתמע מזה, אבל הכל כדי באמת להעביר לכם מידע חיוני וברור, שישמש אתכם כשתצטרכו אותו ברגע האמת.
אם עדיין לא יצא לכם, אז ממש בקרוב תמצאו עצמכם תוהים על קנקנו או אולי טיטולו של התינוק. דיונים סביב הצבע, המרקם והניחוח התקינים (או שלא) של אותו קנקן, בהתאם כמובן לגיל התינוק, יהיו חלק מעוד הרבה דיונים שעד שהפכתם להורים לא ממש לקחתם בהם חלק.
פעמים רבות זה יהיה הדבר שהכי מסקרן אתכם. "מה קורה עם הקקי הזה?" היא תהייה שתלווה אתכם לא מעט פעמים, כשברקע שינויים רבים שעובר התינוק, כמו מעבר למזונות מוצקים ומצבי מחלה - בעיקר במהלך השנה הראשונה. אחרי שנה אתם כבר תהיו מומחים בעניין.
יציאות התינוק עשויות לתת מידע חשוב והכרחי לאבחון של וירוסים ופתולוגיות אחרות במערכת העיכול. אם נלמד ונתרגל להתבונן ביציאות התינוק, אז גם בזירה הזו נהיה רגישים יותר לשינויים, ונוכל לתת מידע חיוני לאנשי המקצוע בעת הצורך.
הקקי הראשון שלי
הקקי הראשון שהתינוק משתף איתנו הוא המקוניום. בנסיבות מסויימות הוא "לא מתאפק", והמקוניום יכול לצאת גם במהלך הלידה, מה שמוכר גם כ"מים מיקוניאלים".
מקוניום הוא קקי של תינוק שרק נולד וצבעו הוא ירוק כהה-שחור, מרקמו דביק ומראהו מבריק. או במילים פשוטות - הוא נראה ממש כמו כמו זפת ירוקה-שחורה. ומה עם הארומה תהיתם? המקוניום מכיל את מי השפיר, תאי עור, תאי מערכת עיכול ועוד חומרים שמקורם ברחם ובשליה, ולכן ריחו אינו חזק או חריף.
על המקוניום להתחלף תוך 72-96 שעות מהלידה לקקי במרקם וצבע שונים. אם אינו חולף אצל תינוק יונק, ייתכן שהתינוק לא מצליח לינוק בצורה יעילה או שאינו מקבל מספיק חלב מסיבה אחרת כלשהי, ולכן במקרה כזה יש להעזר ביועצת הנקה מורשית.
מקוניום תקין. תוך שלושה עד ארבעה ימים הוא עובר
הלכה הזפת
שלושה או ארבעה ימים אחרי הלידה, המקוניום מתפנה מהגוף ומחליף אותו קקי בצבע ירקרק-חרדלי, המכיל פרט לנוזל גם גושים לבנבנים. המרקם שלו יותר נוזלי ופחות דביק בהשוואה למקוניום הזפתי. קקי זה מעיד על תחילת פעילות מעי תקינה אצל התינוק.
מי שמעולם לא החליף טיטול לתינוק רך, הקקי הזה עשוי לעורר אינסטינקט ראשוני כאילו משהו אינו תקין. אבל הוא לחלוטין כן.
קקי תקין במרקם ובצבע של תינוק מגיל 3-4 ימים לאחר שפינה את כל המקוניום
אצל תינוקות יונקים נצפה למינימום של 3 טיטולים כאלה ביממה, כאשר בפועל עבור רוב התינוקות נפגוש טיטול מלא שכזה לאחר כל הנקה.
לעומת תינוקות יונקים, אצל תינוקות הניזונים מתרכובת מזון לתינוק (תמ"ל), או אשר משלבים הנקה עם תמ"ל, נפגוש לעתים תכופות יותר עצירויות. לרוב גם יציאה אחת ל-3-4 ימים תהיה תקינה אם התינוק נותן שתן שקוף, הבטן שלו רכה ולא נפוחה או מכווצת, והוא חייכן ורגוע. יחד עם זאת, אם התינוק לא נותן 3 יציאות ביום, גשו לרופא רק בכדי לוודא שאכן הכל בסדר ואין רגישות למזון או קושי כלשהו.
יש דבר כזה בהיר מדי?
אצל תינוקות יונקים (או כאלו המשלבים הנקה ותמ"ל, אך המרכיב הדומיננטי הוא חלב אם), קיים מגוון רחב של צבעי חרדל-קוטג' שעשויים להשתנות מתינוק אחד לאחר. יחד עם זאת, אם נפגוש קקי בגרסה המאד ירקרקה-בהירה שלו, מראה שהוא בין "טחינה" ל"חומוס" כתלות בכמות הגרגרים הלבנבנים - זה עלול להעיד על תינוק הניזון מחלב דל יותר מבחינת הרכבו התזונתי, מוכר יותר כ"חלב קדמי" ועשיר פחות בקלוריות ובשומן.
במצב כזה, יש להעזר ביועצת הנקה ולוודא כי בזמן ההנקה החיבור בין פי התינוק לשד תקין, שאינו פוצע את הפטמה, ושהוא מצליח לאכול בתאבון וביעילות מבלי להרדם או לכעוס בהנקה. בנוסף, ואם עולה חשד שזה המצב, לאחר הנקה מצד אחד יש לוודא שהשד "מרוקן" ורק אז להציע צד שני.
קקי תקין גם כן של יונק, אך קצת יותר בהיר
הצטרפו לקבוצות האמהות של דיבלופי - בואו לשאול את צוות המומחים שלנו כל שאלה!
קקי פורמולה
אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל באופן בלעדי, לקראת גיל חודש המרקם עשוי להפוך למשחתי וגס יותר ובגוון כתום, קצת כמו חמאת בוטנים. והארומה? תענוג. ריח ייחודי וחריף בהרבה מריחו של קקי השייך לתינוקות יונקים, אבל פחות חריף מריח של קקי של תינוקות שהחלו מזון מוצק, שם השמיים הם הגבול.
קקי תקין של תינוק הניזון בלעדית מתמ"ל
מתחילים להתקרב לדבר האמיתי
אבן הדרך הבאה שנעבור הוא כאשר התינוק נחשף למזונות מוצקים. באופן טבעי, תינוקות שהחלו להחשף למזונות מוצקים, וודאי כאלו שנהנים כבר מארוחות שלמות, יציגו קקי שונה. תכולת האנזימים ואופן פעילות מערכת העיכול שלהם לאט לאט משתנים ומסתגלים לשינוי תזונת התינוק.
זו התקופה המשוגעת של הקקי. בדרך אנחנו עשויים לפגוש אותו בכל מיני צבעים ומרקמים, אפילו בחתיכות מזון שלא עוכלו כמו תירס, אפונה ואפילו גזר.
הצבעים המגוונים והחתיכות יעידו בעיקר על מה שהתינוקות אכלו באותו היום. צבע כתום יעיד על בטטה או גזר וצבע אדמדם או חום כהה יעיד על סלק. הסיבה לתקופה הצבעונית הזו היא העובדה שמערכת העיכול המשתנה עדיין בתקופת "הרצה" ועוד מתלמדת. עם הזמן, וככל שהיא תסתגל ותתאים עצמה לצרכי התינוק, הקקי יהפוך יותר ויותר חום וחלק.
קקי של תינוק במהלך ביסוס ארוחת מוצקים ראשונה
ומה אם לא יוצא?
אז יש עצירות. לא נעים בכלל. נראה אז קקי מאד מוצק ומאוד כהה, שונה מכל הקקי שהכרנו עד כה. תינוק שחווה עצירות יראה, באופן טבעי, מאוד כאוב, ילחץ יותר, יכווץ ואף יבכה.
הקקי כזה הרבה פעמים יוצא עם דם טרי או קרוש , מאחר שגוש הקקי עשוי לפצוע את המעי ואת פי הטבעת בדרכו החוצה, בשל מרקמו היבש והקשה, וגם עוביו.
ברוב מקרי העצירות, היא תמשך כחמישה או שישה ימים. שתי נקודת ציון נפוצות בהן תינוקות עשויים לחוות עצירות שהיא לא כתוצאה מבעיה מסויימת במערכת העיכול הן בתקופת ה"טעימות" ובמתן טיפות ברזל במינון גבוה יותר ועל קיבה מלאה. מהסיבה הזו, את הברזל מומלץ לתת דווקא בבוקר על קיבה ריקה, בעיקר לתינוק שסובל מעצירות. מקרים נפוצים נוספים של עצירות הם רגישות למזון מוצק או לאחר חיסון "רוטה".
קקי של תינוק לאחר מעבר למוצקים
אם מדובר בתינוק לאחר גיל 4 חודשים, בטרם ניגשים לרופא אפשר להציע לתינוק מים אשר הושרו בהם שזיפים מיובשים. בנוסף, ובהתאם למרקם שהתינוק יודע לאכול, להציע לו את אותם השזיפים שהושרו ורוסקו. מומלץ להמנע מאכילת בננות ואורז במהלך עצירות.
עבור אמא מניקה, מומלץ לשתות תה קמומיל ומי שזיפים ולהימנע מאכילת בננות ואורז.
במידה והעצירות היא על רקע חשיפה לברזל או עלייה במינון הברזל, יש לחזור למינון המקורי ולהעלות אותו בצורה מדורגת יותר, או לנסות סוגים אחרים של חברות אחרות. במידה ואין שיפור והתינוק עדיין סובל, יש לגשת לרופא לבדיקה.
צריך לדבר על שלשול
השלשול נראה כמו קקי נוזלי ואף עשוי להיות מיימי. לרוב, הצבעים השולטים הם שלל גווני צהוב-ירוק או כתום, ויהיו בהירים מן הרגיל.
שלשול עשוי להופיע על רקע סיבות רבות ומגוונות, ביניהן מזון מקולקל, לא טרי או מזון קשה לעיכול עבור התינוק (גם כאן במעבר למזון מוצק התגובה יכולה להיות שלשול). השלשול יכול גם להופיע ממחולים שונים כמו חיידקים, וירוסים וטפילים, כמו גם לאחר חיסון רוטה.
במצבי שלשול נחליף את הטיטול לעתים תכופות ונשאף להשאיר את הישבן חשוף כמה שניתן, יבש ונקי באויר הפתוח, על מנת להמנע מתפרחת חיתולים שרק תחמיר את המצב ואת עוגמת הנפש שחווה התינוק.
שלולית שלשול ירקרקה בהירה ומיימית
זהירות, נזלת
הכירו את הקקי רירי שנראה שיש בו נזלת, וכנראה שזה מה שיש בו. הוא יופיע לעיתים אצל תינוקות מאוד מצוננים ומנוזלים אשר בלעו ועיכלו נזלת שהצטברה במערכת הנשימה, והתנקזה למעלה גם באיזור בית הבליעה.
בכל מקרה של קקי רירי כדאי להוועץ עם רופא, גם בעקבות הנזלת, אך גם כיוון שהוא יכול להצביע על רגישויות אחרות.
מחזה פחות סימפטי של שאריות קקי בצבע ומרקם תקין, אך עם ריר
קקי דמי, האם יש ממה להילחץ?
דם בקקי יכול להופיע בשתי צורות עיקריות. הראשונה - דם כהה מאד שייראה כמו גרגרי קפה שחורים. זהו דם מעוכל שעבר את חלקה העליון של מערכת העיכול,. כלומר, הוא נכנס די מוקדם למערכת והצבע השחור הוא תוצאה של תהליך עיכול הדם שהפך מאדום לשחור. במקרים רבים אצל תינוקות יונקים מקור הדם הוא בפטמת שד פצועה. במצב כזה יש להיעזר ביועצת הנקה לבדיקת אופן החיבור של התינוק לשד, וכן לטפל בשד הפצוע.
הצורה השניה והנפוצה יותר של דם בקקי היא זו של דם טרי שאינו עבר עיכול, ולכן יהיה קרוב יותר לצבעו האדמדם המקורי. במקרים הללו נראה דם אדום וברור שהגיע ממערכת העיכול התחתונה.
קקי עם תוספת של דם טרי וקרוש כתוצאה מנגיעות בוירוס רוטה
הופעת דם טרי בקקי עשויה להגרם עקב עצירות ופגיעה קלה ברירית המעי כאשר גוש הקקי לבסוף יוצא. ברוב המקרים (אם אין מדובר בעצירות), דם טרי יופיע בקקי על רקע רגישות למזון מסויים. לרוב הרגישות היא לחלבוני חלב פרה אשר מצויים בתמ"ל, או לחילופין, מזונות חלביים שאמא מניקה צורכת.
מקרים נוספים של דם טרי בקקי יכולים להגרם נוכח מחוללים שונים כמו וירוסים וחיידקים, למשל וירוס רוטה. בכל מצב של קקי דמי יש לגשת לרופא לבדיקה.
קקי בונוס: בננה
אם התחלתם טעימות ופתאום בקקי מופיעים מעין חוטים שחורים ודקים, אלה לא תולעים, זו הבננה!
קקי בננה


