
מחזורי שינה אצל תינוקות
שנת הלילה שלנו, ושל התינוק, מורכבת ממספר מחזורי שינה.
כל מחזור שינה מתחיל ומסתיים ביקיצה טבעית שהיא בפועל התעוררות קצרצה שבסופה התינוק יתעורר קלות וברוב המקרים יחזור לישון - וכך גם אנחנו.
כל מחזור שינה כזה מורכב מ- 5 שלבי שינה, שלכל אחד מהם מאפיינים ייחודיים:
שלב ראשון - בשלב זה מתרחש המעבר מערות לשינה והוא נמשך כ- 5 דקות בממוצע.
בפועל נראה את התינוק "מנקר", תנועות העיניים הופכות להיות איטיות, התחושה היא של הירגעות, שלווה ועייפות.
קל מאוד לצאת מהשלב הזה, ולכן מומלץ מאוד לשמור על אווירה רגועה ושקטה מסביב על מנת לעזור לתינוק לשמר שלב זה, וממנו להעמיק בתהליך ההרדמה אל תוך מחזור השינה הראשון.
שלב שני - בשלב זה התינוק כבר ישן, אך השינה שטחית במיוחד וגירוי חיצוני קל עשוי להפיג אותה, ולכן גם בשלב זה נשתדל לשמור על שקט ואווירת לילה.
שלב שלישי ורביעי - בשני שלבים אלה התינוק ישן עמוק - זוהי השינה העמוקה שממנה כבר קשה יותר להתעורר כתוצאה מגירוי חיצוני, כאשר בשלב הרביעי כבר אין תזוזה, הנשימה סדירה, אם התינוק נרדם על הידיים, תחושו ב"כבדות" של גופו בידיכם.
שלבים אלה חשובים להתחדשות של מאגרי האנרגיה בגוף והתאוששות ממאמצים גופניים, ולכן זהו שלב מאוד חיוני והכרחי.
שלב חמישי - בשלב זה מופיעה שנת החלום ,(REM sleep), ומופעל מנגנון אטוניה בגוף התינוק - הפסקת פעילות שרירית, למעשה נפסקת תנועת הגוף כליל.
שלב זה מתאפיין בתנועות עיניים מהירות, נשימה לא סדירה, טונוס שרירים מופחת, ופעילות מוחית מוגברת. שנת החלום חיונית להתאוששות מערכת העצבים המרכזית והמוח, ומשמעותית לתפקוד מנטאלי תקין.
איור: Shutterstock
מה קורה לתינוק שלנו מבחינה פיזיולוגית ?
בחודש הראשון לחייו של התינוק ייתכן ותשימו לב שהוא נוטה לישון יותר ביום ביחס ללילה, ובגדול אין הבחנה ברורה מצד התינוק בין יום ללילה, וזאת בגלל שהשעון הביולוגי שלו עדיין לא הגיע לבשלות מלאה.
השעון הביולוגי מנוהל בעיקר ע"י הורמון המלטונין - הורמון זה מופרש בשעות החשיכה ע"י בלוטת האצטרובל שבמוח, במחזור קבוע על פני שעות היממה, ומשפיע על תהליכים רבים בגוף ביניהם השינה.
הורמון המלטונין מופרש בשעות הערב, ומגיע לריכוז אפקטיבי בדם ,(כזה שישפיע על יכולת השינה בלילה), סביב גיל 2-3 חודשים, ולכן רק אז רוב התינוקות יהיו מסוגלים פיזיולוגית להבחין בין יום ללילה.
בשלב זה, יהיו תינוקות ש"יסדרו" לעצמם את השעון הביולוגי, ויתחילו להגדיל את מספר שעות השינה ביחס לשעות ערות בלילה, לעומתם יהיו תינוקות שיצטרכו את עזרתינו בהשגת מטרה זו.
מה אומרת שנישאר בקשר? אם את בעניין, מוזמנת לעשות לנו לייק בעמוד של Developy
*הוא בן 4 חודשים
עם 4-3 הפסקות של שיהנביום למשך רבע שעה. מה עושים??? כמובן לא צריך לציין שזה קשה מאד,
ואין לנו כמעט דקה פנויה. השאלה ממה זה נובע ואיך מסדרים את זה?