
גם אני שרדתי את ביקורי טיפת חלב... רוצה לדעת איך?
נולד תינוק. מזל טוב!!!
במכתב שחרור מבית החולים כתוב ואני מצטטת: "יש להגיע לטיפת חלב תוך שלושה ימים מהשחרור".
זה אמיתי??? שלושה ימים? שיט עברו כבר איזה 5-6 ימים בחישוב מהיר ורחוק מלהיות מדוייק…
התינוק קטן ולא תמיד אפשר להסתובב איתו בחוץ, בחורף גשם ומבול, בקיץ שמש לוהטת, ולא כל התינוקות נולדים באביב..
אלו כמובן מחשבות שעוברות בראש לפני שניסית לקבוע תור לתחנת טיפת חלב. ללא הצלחה. ואז גילית שהיא גם דיי רחוקה ממקום מגורייך. אבל שום דבר לא ישבור אותך, תוך כדי ניסיונות להבין מה זה כולל להיות אמא, ואחרי זמן ממושך על הטלפון קבעת תור. לעוד שבוע. ותחושת ניצחון ממלאת את בית החזה!
הגיע היום. התכוננת שש שעות כדי שלא ייחסר כלום. יציאה ראשונה מהבית, ותכלס עם רמת ההכנות והדברים שהכנסת לתיק את מוכנה ליסוע איתו לתאילנד לחודש, (נשמע טוב, מה את אומרת?).
הגעת לראשונה לסניף טיפת חלב המיוחל ו….. היה מדהים! קיבלת כלים נהדרים, ומידע וכל מני דוגמיות לשימוש עצמי וניסוי, חיוך והכלה ואת כבר פחות חוששת מגידול התינוק.
או שלא.
יש גם כמה כאלו שלא ואפילו כמה שממש לא.
בטוח יצא לך לקרוא פוסט או שניים בפייסבוק, שמתחילים ב:" נמאס לי כבר מטיפת חלב" או "זו פעם אחרונה ש…" פוסטים של אמהות אשר בחוויה שלהן לפחות חוו עוגמת נפש הכוללת בעיקר הפחדות בנוגע להתפתחות התינוק, מה הוא אוכל, כמה, וגם המלצות סותרות מאחיות שונות השייכות לאותו הסניף.
אז היכן הכל התחיל?
תחנות טיפת חלב, או בשמן המעודכן "תחנות לבריאות המשפחה" הוקמו לראשונה כמפעל הזנה שפעל היטב ובהתאם למצופה ממנו.
בשלב מסויים הוחלט להרחיב את אותו המפעל, בצורה כזו שייתן מידע בנושאים רפואיים ובריאותיים בנושאי הריון ולידה.
מפה לשם ואיכשהו הדברים התגלגלו, ובחלק לא מבוטל של תחנות טיפת חלב הושרשה סוג של שיטת הפחדה במטרה לוודא, (עם האמא בדרך כלל), שהדברים נעשים "כמו שצריך" כאשר המטרה המקורית הייתה ועדיין מתן מידע מדוייק, רלוונטי ובהתאם להנחיות.
איור: Shutterstock
מה עושים?
איך פותרים את הבעיה? איך בכל זאת מפיקים מידע טוב ובונה? האם זה כל כך חשוב להגיע לטיפת חלב? ואיך שורדים את כל זה? - הרבה שאלות והנה לכם כמה דרכים שיעזרו לכם להתמודד עם שאלות אלה ולהפיק את המירב ממה שיש.
1) טרם הלידה - בדקו היכן ממוקמים סניפי טיפת חלב קרובים לביתכם. בקרו בסניף, תוכלו להתרשם כמה מרוחק ואיך מרגיש לכם ולדבר עם אמהות נוספות. כדי למצוא את רשימת הסניפים ניתן לבדוק באתר של משרד הבריאות ובקופות החולים. לשימושכם לינק למשרד הבריאות הכולל את הרשימה בלחיצה כאן.
2) טרם הלידה - צרו קשר עם תחנת טיפת חלב הקרובה לביתכם, בין אם טלפוני או כחלק מביקור בה, ובדקו את זמינות התורים. אם נראה שקיימת בעיה בזמינות התורים בסניף, הזמינו עוד לפני הלידה למועד משוער שעושה שכל, בכל מקרה סיכוי סביר שהתור הזה יהיה קרוב הרבה יותר למקרה שתתאמו תור אחרי הלידה.
שימו לב! אם הכל מתנהל כשורה עם התינוק, אוכל בתיאבון, ישן, עושה צרכים בתדירות ובמופע הצפוי, אפשר להגיע לביקור הראשון בטיפת חלב גם בשבועיים-שלושה הראשונים. בלחיצה כאן תוכלו לראות את מדריך הקקי, מהיום הראשון ועד שדברים מתייצבים כדי לדעת למה לצפות.
אם זוהי לידה ראשונה, לידת תאומים ושלישיות או לידת פג, אתם זכאים לקבל ביקור מאחות טיפת חלב בביתכם. קראתם נכון, ממש כמו שקורה אצל שכנותינו האירופאיות לאחר כל לידה.
בפועל, ובשל מחסור באחיות טיפת חלב, הדבר לרוב לא מתאפשר או מאוד מתעכב.
במידה ואין תור או שהאחות לא יכולה להגיע הבייתה ואתם זקוקים להדרכות כמו הנקה וטיפול בתינוק ולבדיקות גדילה והתפתחות, הזמינו אחות יועצת הנקה פרטית אליכם הביתה.
לא מדובר בשירות זול, אבל הדבר הופך היום ליותר ויותר פופולארי ונחוץ, בדיוק בגלל חלק מהסיבות שצויינו מעלה.
3) בביקור הראשון בתחנת טיפת חלב פותחים תיק - בדומה לכל גליון רפואי אחר וכמו בקופת חולים.
לשם פתיחת התיק נדרשים מסמכים מסויימים רלוונטיים כמו: מכתב שחרור מבית החולים, בדיקות דם, בדיקות מיוחדות שהתינוק או אתם עברתם במהלך ההריון והלידה, תעודות רישום התינוק ותעודות זהות של ההורים - הביאו אותם עמכם.
לאחר פתיחת התיק, וכחלק מהביקור הראשון התינוק עובר בדיקת גדילה שבה מודדים משקל, אורך והיקף ראש, וכן בדיקות התפתחות.
במעמד הבדיקות אל תחששו לשאול את כל השאלות שמציקות לכם. אלו לחלוטין הזמן והמקום. הדבר המומלץ ביותר, הוא להכין דף לרשימת שאלות, על המקרר קבוע, וכל בעיה או תהייה שנתקלתם בה בבית פשוט לרשום. כך תגיעו לביקור עם רשימה מסודרת ומבלי ששכחתם דבר.
4) לאמהות מניקות - הרבה פעמים תשמעו ותתקלו באמהות מניקות שנאמר להן שהתינוק עולה בקצב איטי במשקל, למרות שהוא נראה "לא רע", ואז באה המלצה לשלב תמ"ל. ההסבר לכך עשוי להיות נעוץ בעובדה שבישראל, (ובניגוד להנחיות), עדיין ברוב טיפות החלב משתמשים בעקומות שהן מבוססות על נתוני גדילה של תינוקות יונקים בשילוב תינוקות הניזונים מפורמולה.
הורידו מהאינטרנט את עקומות הגדילה של WHO (ארגון הבריאות העולמי) לתינוקות יונקים, ובדקו לבד האם העליה תואמת את המצופה. לרוב, תגלו שכן.
5) חלק מההורים היום בוחרים שלא לחסן או לחסן באופן חלקי. האם בכל זאת צריך להגיע לטיפת חלב בביקור שהוא למטרת חיסון? כן. כי בכל ביקור בלי קשר לחיסונים, עושים בדיקת גדילה והתפתחות. והנה מה שיבדקו לפי חלוקה לגילאים:
בדיקת גדילה - מדידה ותיעוד של משקל התינוק, אורכו והיקף ראשו.
חודש עד 3 חודשים: בדיקת גדילה, בדיקת ראייה ושמיעה, תגובת התינוק לסביבתו ובדיקה מוטורית גסה. חשוב לציין שבדיקת השמיעה אינה בדיקה מקיפה שנותנת תמונה רחבה ומדוייקת של איכות השמיעה, כזו שכדאי לעשות בגיל מאוחר יותר במכון מתאים המתמחה בכך.
3-6 חודשים: בדיקת גדילה ובדיקת תגובות חברתיות וקוגניטיביות.
6-9 חודשים: בדיקת גדילה, בחינת המוטוריקה הגסה, המוטוריקה העדינה, תפיסת המרחב ותגובה חברתית.
בגיל שנה: בדיקת גדילה, בדיקות עמידה ויציבה, התפתחות שפה, מידת המשחק והיכרות עם אברי הגוף.
2-2.5 שנים: בדיקת גדילה, בדיקת התקדמות המוטוריקה גסה והעדינה ע"י ציור, ובחינת עצמאות כמו אכילה, מילוי הוראות וכדומה.
3-4 שנים: בדיקת גדילה, בדיקת מוטוריקה גסה ועדינה, בדיקת שיווי משקל, בדיקות שפה ותקשורת, ובדיקת עצמאות.
5 שנים: זהו הביקור האחרון בטיפת חלב, בו בודקים גדילה והתפתחות, ראייה, שיווי משקל, הבנת הגוף, תפיסה חברתית, מוודאים שהילד יודע לכתוב את שמו וסוגרים את התיק.
בדיקות רופא התפתחות ייעשו סביב הביקור הראשון, ארבעה חודשים, תשעה חודשים, שנה וחצי, גיל שלוש ולפני סגירת התיק בגיל חמש שנים. הבדיקות הן בדרך כלל פיזיולוגיות, כלומר כוללות בדיקה גופנית.
6) הקפידו תמיד לוודא שהילד מטופל, בסביבה בטוחה, תומכת ובריאה וכך הגיעו בטוחים בעצמכם לביקורים בטיפת חלב. זכרו שאתם ההורים, והילד הוא שלכם. לכן, אתם הקובעים. לכם יש את זכות השאלות והזכות לבחור בדרך שלכם. ושאף אחד לא יגיד לכם אחרת...
והעיקר, המון אהבה ורק בריאות!
