
מה כדאי לאכול בזמן שלשול וממה כדאי להמנע?
מי מאיתנו לא חווה עם התינוק או הפעוט ימים ארוכים של שלשולים שמרגישים כאילו לעולם לא יחלפו? הסיבות לכך עשויות להיות רבות ומגוונות ביניהן וירוסים שונים, חיסונים ומזונות חדשים הנכנסים לתפריט. כך תתמודדו נכון עם התקופה המאתגרת הזו
כאשר תינוק סובל משלשולים אנחנו לא תמיד יודעים מה להציע לו לאכול. אנחנו חוששים להחמיר את המצב ולכן נמענים הרבה פעמים ממזונות שדווקא יכולים להיטיב עמו. אך בשונה מהקאה, במצב של שלשול רוב התינוקות והפעוטות עדיין יראו תיאבון. יהיו כאלו עם תיאבון רגיל ואופייני ויהיו אחרים עם ירידה קלה, אבל עדיין יאכלו אם נציע להם אוכל, ולא, זה לא כולל רק אורז או בננה.
תינוקות יונקים או ניזונים מתמ"ל:
עבור תינוקות יונקים באופן בלעדי אין צורך בשינוי תזונתי של האם, אך ניתן להניק בתדירות גבוהה יותר מהרגיל על מנת להוריד סיכוי להתייבשות.
עבור תינוקות הניזונים מתמ"ל (הן כהזנה בלעדית או כחלק ממנה) אין למהר ולהחליף את התמ"ל לתמ"ל צמחי, שטעמו שונה מהטעם של התמ"ל החלבי. במידה והשלשול נמשך מעל 3 ימים ניתן לעבור לתמ"ל ללא לקטוז, שטעמו דומה גם לתמ"ל החלבי. רמות האנזים לקטאז שתפקידו לפרק את הלקטוז, אותו סוכר הנמצא בחלב, יורדות במצבי שלשול ולכן במצבים אלה ניתן לעבור לתמ"ל ללא לקטוז (מסיבה זו גם לילדים גדולים יותר לא מומלץ לשתות חלב בזמן שלשול).
תינוקות שעברו למזונות מוצקים:
ככלל אצבע - עבור תינוק שהתחיל לאכול מוצקים או פעוט שרוב תזונתו מבוססת על מזון מוצק, בעת שלשול אין צורך בשינויים קיצוניים בתזונה. אפילו אם השלשול ממושך. שינויים רבים וחדים בתזונת התינוק, כמו הפחתה משמעותית של מזונות שהילד מכיר ואוהב עשויים להוריד מהערך התזונתי שהוא מקבל מהם ולהחמיר את המצב.
לא על הבננה והאורז לבדם
בעבר הלא רחוק היה מקובל להציע לפעוטות משלשלים תפריט מאוד מצומצם שכלל בעיקר אורז, עוף מכובס ובננות. ההיגיון שעומד מאחורי הבחירה במזונות הללו ברור - לאורז יש יכולת ספיחת נוזלים והוא אמנם לא גורם לעצירות, אך יכול לעזור במצבי שלשול על ידי הקטנת נפח הנוזלים המתפנים ממערכת העיכול.
הבננות עשירות באשלגן, שהוא אחד מהאלקטרוליטים שאובדים במצבי שלשול. הרמה שלהם בדם עשויה לרדת גם כן, ולכן השלמה שלהם דרך המזון הגיונית בהחלט. יחד עם זאת ובאותה נשימה חשוב שלא להגביל את התזונה למספר מצומצם כל כך של מזונות, וזאת על מנת שלא להוביל למצב של חסרים תזונתיים וצריכה קלורית מועטה מדי שתחליש את הגוף עוד יותר.
איור: Shutterstock
אילו מזונות לא נציע במהלך שלשול?
- מזונות בעלי תכולת שומן גבוהה: לביבות מטוגנות, אבוקדו, גבינה צהובה, רוטב שמנת ודומיהם, וכן מזונות מטוגנים כמו חטיפים, צ'יפס, מלוואח ופיצה.
- מזונות עשירים בסיבים: קמח מלא, אורז מלא, קינואה, עדשים, אפונה, ירקות בקליפתם, תירס, ברנפלקס, סובין וגם לחמית. על אף שבימים כתיקונם מומלץ לאכול אותם כיוון שהם עוזרים בפעילות טובה של מערכת העיכול, בימי שלשול עדיף להימנע מהם.
- ירקות: ההמלצה היא לתת לתינוק או הילד עד שליש מכמות הירקות שהוא רגיל לאכול ביומיום, ובאופן כללי, עדיף ירקות מבושלים כמו גזר או קישוא. אם מציעים ירק חי כמו מלפפון, כדאי להוריד את הקליפה.
- מזונות בעלי תכולת סוכר גבוהה: משקאות ממותקים למיניהם, מילקשייקים וגם פירות יבשים בכמות גדולה כגון משמשים או צימוקים.
אז מה נשאר לאכול?
- מזונות דלים בסיבים: אורז לא מלא, פסטה, קישוא וגזר מבושלים, עוף או הודו.
- מזונות עשירים בנתרן ואשלגן: בננה, תפוח אדמה, קרקרים למיניהם.
- יוגורט: מכיל פרוביוטיקה שהוכחה מחקרית כמסייעת למניעת שלשולים ויכולה לקצר את אורכו.
- מזונות שהילד אוהב ומכיר: עכשיו זה לא הזמן להכיר מזונות חדשים. נסו להיצמד למוכר ולאהוב עם ההגבלות הקיימות.
דוגמה לתפריט יומי עבור תינוק משלשל בן 9 חודשים:
- ארוחת בוקר: הנקה/תמ"ל ללא לקטוז
- ארוחת ביניים: ½ גביע יוגורט 3% ללא תוספות עם בננה
- ארוחת צהריים: שוק עוף מכובס עם פסטה וחתיכות גזר (טיפ: ניתן לבשל מרק עוף ולשמור את הנוזלים ולתת כחלק מהשתיה במהלך היום)
- חטיף אחה"צ: חתיכות בטטה בתנור ו-1/2 גביע יוגורט 3%
- ארוחת ערב: הנקה/תמ"ל ללא לקטוז
ולא לשכוח לשתות מים!
כאשר אנו באים לטפל בשלשול, אחת הדאגות המרכזיות היא מניעת התייבשות. התייבשות יכולה להיגרם בעיקר כאשר תדירות היציאות גוברת והן בעיקר נוזליות, ובמקביל הילד אינו אוכל או שותה כמעט כלל.
שמירה על שתיה מרובה אינה מספיקה היות והיא מספקת נוזלים בלבד ללא האלקטרוליטים שהגוף איבד (נתרן, אשלגן ועוד). לאותם אלקטרוליטים שאנו רוצים גם להחזיר במזון יש תפקיד נוסף בשמירת נוזלים בגוף, ולכן אובדן שלהם מוביל לאובדן נוסף של נוזלים.
סימני התייבשות כוללים: ירידה בתדירות מתן שתן, צמא מוגבר, עייפות וישנוניות.
לתינוק יונק או אשר ניזון מתמ"ל ניתן להניק או לתת בקבוק בתדירות גבוהה יותר מהרגיל, אך יש להקפיד על הוראות ההכנה הרגילות ואין לדלל או לרכז את התמ"ל.
על מנת להוסיף עוד אלקטרוליטים לגוף פרט לתזונה שצויין מעלה, ניתן גם להשתמש בתמיסות כגון "מינרלי" או מרק עוף צח. אם הילד עדיין אוכל, גם אם כמויות קטנות, ניתן להשתמש במים בלבד להשלמת כמות הנוזלים, ללא צורך בתוספת אלקטרוליטים כלל.
וטיפ קטנטן לקינוח:
בלי קשר לאוכל ושתייה, ובעיקר עבור הקטנטנים שעדיין בחיתולים, אם הבחנתם בתחילתו של שלשול הקפידו להחליף את החיתול בתדירות תכופה, לשטוף את הישבן במים כמה שאפשר ולהשאיר אותו יבש עם שכבה דקיקה ושקופה של קרם מתאים. במידה ומתאפשר לכם, הכי טוב שהתינוק יהיה ללא חיתול כדי שהטוסיק ישאר בריא ולא מגורה מתפרחת חיתולים.

