
בעיות נפוצות בהנקה - גודש ומלאות
מאת: לי-אור לבנזון כהן – יועצת הנקה מוסמכת IBCLC
בין היממות השלישית והחמישית שלאחר הלידה, השד שלך צפוי להתמלא, (אני יודעת שזה היה מזמן ואת אולי כבר שכחת - בחוויה האישית שלך מהלידה ועד עכשיו זו אותה יממה ארוכה ועדיין לא באמת הגיע הלילה...), זהו מצב רצוי ומשמח!
בנוסף כדאי שתדעי שכבר בשבוע 16-17 חלב ראשוני, (קולוסטרום), מיוצר בשד, וזהו מצב פיזיולוגי תקין.
אז מהם ההבדלים בין גודש ומלאות?
מלאות - מצב טבעי ונורמלי שבו שדייך מתמלאים בחלב וגדלים מאוד, בדיוק כפי שקורה ביממות הראשונות לאחר הלידה, (בעיקר בין היממה השלישית לחמישית) - אל תיבהלי, הניקי את תינוקך לפי דרישה ובחלוף הזמן, ידע גופך לווסת את ייצור החלב בהתאם לצרכי התינוק שלך. במצב זה השד יהיה חם, כבד וקשה והחלב בדרך כלל יזרום בצורה חלקה, ואף השד עשוי לטפטף קמעה.
מצב זה אמנם נורמלי וטבעי ויחלוף כאשר ההנקה היא מיטבית, כלומר: התינוק יונק ומרוקן את השד בהתאם לדרישותיו מחד והגוף שלך יעשה את "ההתאמות" מבחינת כמות החלב שיווצר בשדייך מאידך.
באם לא מתבצע ריקון מיטבי של השד, (מכל סיבה שהיא), מצב זה עשוי להתפתח לגודש.
גודש – מצב אשר נגרם עקב אי פינוי מספק של חלב מהשד, ממגוון של סיבות. שד גדוש יהיה מוגדל, קשה נפוח וכואב, העור מבריק, אינו גמיש ובצקתי ואף עשויים להופיע איזורי אודם מפושטים באיזור הפטמה. לעיתים נראה גם פטמה מתוחה עקב הגדוש ואף שטוחה כך שהחלב לא זורם בצורה חלקה ובקלות.
עוד הבדל חשוב ממצב של מלאות הוא שהתינוק עשוי לחוות קושי בחיבור לשד עד כדי אי יכולת להתחבר ולינוק בצורה אפקטיבית.
מצב של גודש ברוב המקרים יופיע בטווח הזמן של כ- 3-5 ימים לאחר הלידה, ועשוי להמשך גם שבועיים, אך בשונה ממלאות, זהו מצב הדורש את התייחסותך.
חשוב לטפל בגודש במהרה על מנת למנוע החמרה במצב כמו לדוגמה: סתימה בצינורית חלב או דלקת.
איור: Shutterstock
כיצד נטפל בגודש?
שתי דרכים עיקריות עשויות לסייע לך להקל על הגודש:
1. הניחי קומפרס קפוא כמו שקית "סנפרוסט" קפואה על השד - ובכל מקרה עטפי אותו בבד שלא יהיה קר מדיי במגע עם השד הגדוש.
הקור מכווץ את כלי הדם בשד, ובצורה זו מונע ירידה נוספת של חלב אליו - תוך מספר דקות מהנחת הקומפרס הקר, תחושי הקלה ברמת הכאב.
2. הניחי עלי כרוב לבן, אחרי שמוללת אותן אחת אחת וגזרת חור לפטמה, למשך של עד כ- 20 דקות לכל שד גדוש.
במידה ואת עדיין חשה כי תינוקך מתקשה להתחבר, נוכח הגודש, סחטי מעט חלב מהשד לפני ההנקה, מה שייסייע לריכוך השד. על מנת לעשות זאת תוכלי להיעזר בסחיטה (שאיבה) ידנית של השד.
בנוסף, באם מתאפשר, הניקי את תינוקך בתנוחות שונות ממה שהוא ואת רגילים, אולי תתפלאי לגלות שגם פעולה זו, (ותודות לגרביטציה...), עשויה לסייע בפינוי הגודש.