
מה זה אומר הפרעה בוויסות חושי והאם התינוק שלי סובל ממנה?
השיח סביב המושג "ויסות חושי" הפך לפופולרי במיוחד בקרב הורים בשנים האחרונות. התינוק לא אוהב לשחק בחול בחוף הים? חברה תגיד שיש לו בעיה בוויסות החושי. אתם בסביבה לא מוכרת והילד משתולל? מישהו כבר ידאג להעיר שהוא מוצף בגירויים. אבל מה באמת עומד מאחורי המושג המדעי הזה והאם יש סיבה לדאגה?
לפני הכל, נפתח בהיכרות עם החושים שלנו. יש את אלו שאנחנו מכירים יותר, הלא הם החוש הויזואלי (ראייה), החוש האודיוטורי (שמיעה), החוש הטקטילי (מגע קל), חוש הריח וחוש הטעם, ויש את החושים המוכרים פחות: החוש הוסטיבולרי (שיווי משקל) והחוש הפרופריוצפטיבי (מגע עמוק).
כאשר אנחנו קולטים גירוי תחושתי מסוים, מערכת החוש מתחילה לעבוד על ידי מנגנון של קלט-עיבוד-פלט. ויסות חושי הוא שלב ספציפי בתהליך העיבוד ומתייחס לעוצמה, תדירות ומשך הגירוי. אפשר לדמיין את זה כמו מחשב. הקלט זו המקלדת, העיבוד נעשה במחשב עצמו, והפלט זה מה שאנחנו רואים לבסוף על המסך.
כל מגע הוא חקירה חושית (צילום: Jelleke Vanooteghem on Unsplash)
בין רגישות יתר לתת רגישות
הוויסות החושי נע בציר שבין רגישות יתר לתת רגישות, וכולנו חווים אותו בעוצמות שונות במה שנקרא "פרופיל חושי", וההתנהגות שלנו, לפיכך, תושפע בהתאם.
תינוק שהפרופיל החושי שלו הוא לכיוון תת רגישות יחפש לעצמו גירויים חזקים להם הוא זקוק, לעתים אפילו "יפספס אותם" כי אינם היו חזקים מספיק. לרוב זה יהיה תינוק סקרן שאוהב לחקור, אך עלול לנשוך בחוזקה או לאחוז חפצים בעוצמה, כמו גם לזוז הרבה לפני השינה, כל זאת על מנת להרגיש את גופו.
תינוק שהפרופיל החושי שלו הוא לכיוון רגישות יתר זקוק לגירוי קל יחסית על מנת להרגיש אותו ועלול להגיב בשליליות אם לא נעים לו. לכן יהיה הרבה פעמים חסר שקט, יתייחס לכל צליל, יבחין בפרטים ויזואליים קטנים, עלול לשנוא ממקלחת, ירתע ממגע במרקמים שונים, וייתכן ויפתח בעקבות זאת בררנות באכילה.
למרביתנו יהיה פרופיל מעורב, כלומר יהיו ערוצי חישה בהם נהיה יותר בתת רגישות וערוצי חישה בהם נהיה יותר לכיוון של רגישות יתר. לדוגמה, אדם שמאוד רגיש לריחות אך מפספס גירויים ויזואליים כמו בלגן. בערוץ הריח הוא נמצא יותר לכיוון של רגישות יתר, בעוד שבערוץ הראייה הוא נמצא יותר לכיוון של תת רגישות.
יש כאלו שאוהבים לשחק בחול ויש כאלו שממש לא (צילום: shutterstock)
נסו להבין מה הפרופיל החושי שלכם ואז את זה של ילדכם וכך להבין - האם ייתכן ואתם מונעים ממנו, בטעות, גירוי לו זקוק, או שמא מספקים סביבה מיטבית עבורו? הורים רגישים לרוב יספקו לתינוק ביתר רגישות את הסביבה המתאימה לו, אבל אם התינוק שלהם דווקא נמצא על הציר של תת רגישות והוא זקוק לגירויים חזקים, יתכן ויהיה להם קשה לספק לו את זה כיוון שהם עצמם נרתעים מהם. כמו למשל הורה ששונא לגעת בחול, אבל הילד שלו לא רק שאוהב להתפלש בו, אלא ממש זקוק לגירוי שלו. הרבה פעמים הורה כזה לא יחשוף את הילד לחול רק כי לו עצמו קשה.
חשוב לציין כי רוב התינוקות נולדים עם היכולת לווסת גירויים, והם משתמשים באסטרטגיות על מנת לווסת את עצמם. למשל, כשתינוק נתקל בגירויים רבים מדי הוא ידע באופן אינסטינקטיבי להסיט את מבטו מהם, לבכות או פשוט לעצום עיניים ולישון.
ולפעמים הם פשוט עוצמים עיניים ונרדמים (צילום: Jenna Norman on Unsplash)
הצפה חושית
ברשת מופיע המון מידע שגוי על הצפה חושית וחשוב לדייק את המונח. הצפה חושית היא מצב בו קיימים גירויים רבים והתינוק מתקשה לווסת אותם. מדובר במצב קיצון, המתרחש לרוב בסביבה לא מוכרת עם אנשים לא מוכרים וגירויים רבים המגיעים מחושים שונים - גם ראייה, גם שמיעה וגם מגע. במצב כזה, התינוק יסמן לכם שהוא מוצף, לרוב על ידי בכי והתפרקות. תוכלו לראות שההתנהגות הזו לא אופיינית לו, תרגישו שזה "יותר מדי" בשבילו, ובאופן אוטומטי בלי לדעת את כל המידע הזה - אתם כבר תפעלו בהתאם.
חשוב לציין שלא כל ריבוי הוא הצפה. למשל, כאשר אתם מניחים צעצועים רבים על יד התינוק במשטח הפעילות המוכר לו, זה לא יביא אותו להצפה חושית. נכון שההמלצה היא להימנע מעומס שכזה, אבל דווקא מסיבה אחרת - על מנת שיוכל להתמקד בגירוי אחד למשך זמן רב יותר.
נסו להבין מה הפרופיל החושי של תינוקכם (צילום: shutterstock)
הפרעה בוויסות החושי
בעגה המקצועית, הפרעה בוויסות החושי קרויה SMD - Sensory Modulation Disorder והינה חלק מתוך הפרעת בעיבוד החושי הנקראת SPD - Sensory Processing Disorder. בהפרעה הזו העיבוד של הקלט מתפרש בעוצמה ומשך קיצוניים, שגוררים התנהגות שאינה מותאמת או אינה מסתגלת לסביבה. כאשר אנחנו מסתכלים על הסקאלה של תת רגישות ורגישות יתר, תינוקות עם הפרעה בוויסות החושי יהיו על הקצוות הקיצוניים.
בהפרעה בוויסות החושי אנחנו נראה פגיעה בתפקוד היומיומי וההשתתפות של התינוק. נבחין בקשיים תחושתיים כמו בררנות באכילה, הימנעות ממגע במרקמים שונים, קשיים בשינה וכדומה. אך כל עוד לא קיימת הפרעה ממשית בתפקוד, מדובר בפרופיל של התינוק שלכם ולא בהפרעה בעיבוד החושי.
כמו כן, נבחין בקשיים במספר תחומי עיסוק, לדוגמה: גם באכילה וגם במשחק. כיום מדובר על 10%-15% מהאוכלוסיה אשר סובלים מהפרעה זאת. גורמי סיכון אפשריים הם גנטיקה, טראומה בלידה (כגון: ניתוח ישירות אחריה או חוסר בחמצן), פגות ושהייה ממושכת בפגייה.
10%-15% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעה בוויסות החושי (צילום: Senjuti Kundu on Unsplash)
מי מטפל בהפרעה בוויסות החושי?
מרפאים בעיסוק הינם בעלי הבנה מעמיקה של מערכות החוש והשפעותיהן על תפקוד האדם, ולכן יכולים להעניק את הטיפול המותאם ביותר. שימו לב לאיזה איש מקצוע אתם פונים ותבררו על ההכשרה שקיבל על מנת לטפל.
הטיפול אצל המרפא בעיסוק כולל אבחון והערכה על מנת לדייק את הקשיים של הילד. הטיפול כולל לרוב הדרכה להורים ולסביבה, התאמות בסביבה, חשיפה איטית והדרגתית לגירויים שונים, או מתן גירוי חושי לו הילד זקוק. כמו כן, יהיו פעמים בהם יהיה צורך לבנות תכנית סנסורית, או סדר יום חושי על מנת להיטיב עם הילד. כל זה בליווי וטיפול של מרפא בעיסוק בלבד.
חוששים שלילד יש הפרעה בויסות החושי? מוזמנים לפנות אליי במייל: lironadam@gmail.com, טלפון: 0548028702 ולעקוב אחרי באינסטגרם https://www.instagram.com/lironan_development
באיזה גיל ניתן לעלות על קושי ? האם גיל 5 חודשים זה גיל שניתן לאבחן זאת או מוקדם מידי לדעת ?