
מנשא לתינוק - כיצד להשתמש בתבונה?
כולנו מכירים את המראה של הורים הנושאים את תינוקם ברחבי העיר במנשא - והתינוק מעורסל בפנים, ישן שנת ישרים - המראה הזה גורם תמיד להתפעלות, שלא לומר קנאה, מיכולותיו של התינוק להרדם לכאורה בהעדר תנאים בסיסיים לשינה.
תתפלאו לשמוע, שעל אף שלצופה מהצד זה נראה לא ממש נוח, עבור התינוק התנוחה הנכונה ביותר עשויה להיות זו שהמנשא מאפשר לו, לעומת זאת ודווקא במקרים בהם התינוק נראה יציב ומרוצה מהמנח במנשא, הנזק שעלול להיגרם לעמוד השדרה ומערכות השרירים שלו אינו נגלה לעין..
אז כיצד לבחור במנשא הנכון?
מנשאים הם לא המצאה חדשה, הם קיימים בשוק לא מעט שנים, יחד עם זאת בשנים האחרונות מנשאים גם נתפסים כאקססוריז אופנתי. המנשא מאפשר לנו ההורים להיות קרובים וצמודים לתינוק שלנו, ועדיין להיות עם שתי ידיים פנויות - ללכת עם ולהרגיש בלי, להיות עם התינוק בזמן קניות בסופר, לאכול גלידה, לקחת את הכלב לטיול, את כל זאת ניתן לעשות בסטייל ומבלי לפגוע בלוק הכללי.
אם כך, כל שנותר כעת הוא לוודא שאתם בוחרים במנשא המתאים לשלב ההתפתחותי של תינוקכם, כך שישרת את צרכיו וגם את אלה שלכם נאמנה.
מהי תדירות נכונה לנשיאה במנשא?
בדומה לנשיאה על הידיים, או בילוי זמן בטרמפולינה, הנשיאה במנשא מגבילה את התנועה של התינוק. בשנה הראשונה, התפתחותו המוטורית של התינוק היא בעיקר תנועתית, התנועה החופשית מסייעת לו לשפר את שליטתו בגופו וללמוד את גבולותיו.
הגבלת התנועה מפריעה לתינוק להשיג מטרות אלו ולהתפתחותו בכלל, ולכן יש להשתמש במנשאים בצורה מושכלת וביתר הזמן לאפשר לו להתנועע בחופשיות - וכל המרבה הרי זה משובח.
טיפ - עבור יציאות ארוכות מהבית, קחו אתכם עגלה בנוסף למנשא, וגוונו לתינוק לסירוגין בינהם, כך תאפשרו לו להיות פנוי לתנועה בזמן שהוא בעגלה, ואת מגע גופכם וקרבתכם במנשא.
התינוק, המנשא ועמוד השדרה
לאופי התנוחה במנשא, השפעה רבה על עמוד השדרה המתפתח, ולכן נשאף להתאים את המנשא לשלב ההתפתחות בו נמצא התינוק.
את התפתחותו של עמוד השדרה, ניתן לחלק לארבעה שלבים:
שלב ראשון (NB-3 חודשים) - בשלב זה עמוד השדרה קמור, ולתינוק אין כל יכולת לשלוט בו, ולכן כשנושאים תינוק רך בידיים יש לתמוך תמיד בראשו. תמיכה כזו נדרשת גם מהמנשא, הוא חייב להעניק תמיכה לעמוד השדרה לכל אורכו- מהראש ועד לעצם הזנב.
שלב שני (3-6 חודשים) - בשלב זה קיימת כבר שליטה בחלקו הצוארי של עמוד השדרה, (איזור העורף), אך תינוקות שונים מציגים יכולת הרמת ראש שונה בהתאם ליכולתם המוטורית, ויש להתחשב בכך בבחירת המנשא. במידה והשליטה בהרמת הראש מינימלית, הדרישה מהמנשא היא לתמוך בעמוד השדרה לכל אורכו. במידה וקיימת הרמת ראש טובה יש לתמוך בתינוק מהעורף ומטה, בשני המקרים - בזמן שישן יש לספק לו גם תמיכה לעורף.
שלב שלישי (6-12 חודשים) - בגיל זה לתינוק יש כבר שליטה בעמוד השדרה הצוארי והאמצעי. חלק מהתינוקות כבר עוברים לישיבה עצמאית ומחזיקים את פלג גופם העליון זקוף ויציב. במידה והתינוק יושב עצמאית, ניתן לעבור למנשא במנח אנכי ביחס לקרקע. עדיין בזמן שינה, על המנשא לספק תמיכה מהעורף ומטה.
שלב רביעי (12 חודשים ואילך) - בשלב זה, עמוד השדרה קיבל כבר את צורתו הסופית, צורת האות S, והתינוק שולט כבר בגופו לכל אורכו. בשלב זה, התינוק יכול לבלות זמן ערות בכל סוג של מנשא, אך כמו תמיד, יש לספק תמיכה מלאה לעמוד השדרה בזמן שישן.
איור: Shutterstock
מה כדאי לי לדעת במעמד רכישת המנשא?
מנשאי ערסול -
התנוחה המומלצת, לנשיאת תינוקות בשלב הראשון של חייהם, היא תנוחת הערסול, היא אינה גורמת ללחצים לא רצויים על עמוד השדרה, והירכיים של התינוק נתמכים ע"י יריעת המנשא - ולכן מגיל לידה ועד לגיל 6 חודשים בממוצע נבחר במנשאי ערסול.
בנוסף, גבו של התינוק מקבל תמיכה טובה גם הוא בעזרת היריעה התומכת בו - בצורה כזו שהיא מכריחה אותו להתעגל ולהתערסל ובכך מביאה להרפיית שריריו.
- במנשאים מסוג זה, בניגוד למנשאים אחרים, ראשו של התינוק מוגן מפני טלטלה עקב תנועותיו של ההורה. הכתוב מתייחס בעיקר, אך לא רק, לתינוקות רכים שראשם זקוק לתמיכה טובה וכל תנועה ללא תמיכה כזו, כולל הליכה, עשויה לגרום לראשו של התינוק להטלטל.
- מנשא הערסול מאפשר מגע טוב יותר עם גופו של ההורה הנושא, מגע זה עוזר לתינוק ללמוד את גבולות גופו ומכריח את שריריו להתמודד עם התנגדות גופו של ההורה, ובכך מחזק אותם.
טיפ - בעת נשיאת תינוק בתנוחת ערסול הקפידו להניח את התינוק במנשא כך ששתי לחייו, הימנית והשמאלית, צמודות אל בטנו של ההורה לסירוגין החליפו כל כמה זמן בינהן - פעולה זו עוזרת לתינוק ללמוד מהי סימטריה ולהבין כי לגופו שני צדדים.
מנשאים המאפשרים מנח אנכי (בטן לבטן/גב לבטן) -
מנשאים מסוג זה, מומלצים עבור תינוקות מגיל שישה חודשים ומעלה, אשר השיגו את המיילסטון של מעבר לישיבה עצמאית. הסיבה לכך היא כי בחלק גדול ממנשאים אלה נישא התינוק בתנוחת בטן אל בטן, או בתנוחת גב אל בטן, כשרגליו מתנפנפות באויר - שתי תנוחות אלה הינן תנוחות ישיבה.
במצב ישיבה מפעיל משקל הגוף לחץ מיותר על החלק התחתון של עמוד השדרה, ולכן מומלץ להימנע מנשיאת התינוק במנח אנכי, עד אשר מתיישב בעצמו.
עבור תינוקות עם אבחון של "גמישות יתר" - לא מומלץ להשתמש במנשאים אלה כלל, ואם כן אז כמה שפחות, מאחר והתינוק מצוי בהם במנח של פישוק רחב, אשר עשוי לעודד גמישות במפרקי הירכיים.
עבור תינוקות עם טונוס שרירים גבוה - אשר להם נטיה טבעית להקשית את גבם, והם מתקשים בקימורו, לא מומלץ להשתמש במנשאים המאפשרים מנח אנכי בלבד. נשיאת התינוק בצורה אנכית בלבד, עלולה להגביר את הנטייה להקשית את הגב מחד, ולא מאפשרת לתינוק לקמר את גבו מאידך.
עבור כלל התינוקות - יש לוודא ששולטים בשרירי הצואר - כלומר מציגים הרמת ראש יציבה. שימוש במנשא מסוג זה עבור תינוק שעדיין אינו שולט בשרירי הצואר, עלול לגרום לטלטלה של ראשו עקב תנועות ההליכה של ההורה הנושא. במקרים קיצונים, דבר זה עלול לגרום נזק לחוליות הצואר.
ולסיום כדאי לדעת ש...
ישנם מנשאים בהם נראה התינוק כאילו הוא במצב אנכי, אך למעשה המנשא מאפשר להורה לארגן את גופו של התינוק למצב המדמה ערסול, על- ידי ארגון נכון של הרגליים בתוך המנשא. ארגון זה יוצר התעגלות של הגב ועמוד השדרה, ומונע הפעלת לחץ על הגב התחתון. מנשא מסוג זה יכול לשמש אתכם ואת תינוקכם החל משלב הלידה והלאה, ללא צורך בקניית מנשא חדש לפי התפתחותו של התינוק.


