
מילון מונחים - התפתחות מוטורית
לא פעם, אנו, אנשי המקצוע, חוטאים בדיבור מקצועי כאשר אנו מדברים עם הורים ושוכחים להנגיש עבורם את המונחים המקצועיים השגורים בפינו על בסיס יומי.
"הפרדת תנועה", "הצלבות", "העדפת צד"- מה זה אומר? ולמה זה בכלל חשוב?
אז כדי לנסות לבאר במעט מושגים אלה, ערכנו עבורכם מילון מונחים..
שימו לב - למעשה כל המונחים והפעולות המוזכרים במילון זה, קשורים זה בזה בקשר ישיר ומבוססים זה על זה, ושילוב של כל אלו יביא לפעולה יעילה.
מהי פעולה יעילה אתם שואלים?
פעולה יעילה = השקעת מינימום אנרגיה, (מחשבה, שימוש מיותר בכוח, שימוש בחלקי גוף שלא לצורך), להשגת תוצאה מירבית.
אז הבה נתחיל...
1. העדפת צד - בכל שלבי התפתחות, גופו של התינוק מתפתח בצורה מאוזנת וסימטרית כמעט לחלוטין, כך שהתינוק לומד להפעיל את שני צידי גופו ביחד ולחוד.
כך לדוגמה אפשר יהיה לראות, שכאשר תינוק רוכש את מיומנות ההתהפכות, הוא לומד ומתרגל התהפכות מהגב אל הבטן גם דרך צד ימין וגם דרך צד שמאל.
העדפת צד ברורה תתפתח רק לקראת גיל 3 שנים - היא תתבטא ביד ורגל דומיננטיות, (שמאל או ימין).
עד גיל 3 שנים, התינוק ישתמש בשני צידי הגוף, (ידיים ורגליים), אמנם לא בהכרח באופן שווה אך כן חשוב לראות שעושה זאת, ולא "מוותר" או "מעדיף" את אחד הצדדים.
2. הפרדת תנועה - כשמה כן היא, והיא למעשה היכולת להפריד בין תנועות. למשל היכולת להפריד בין תנועה בחלק גוף עליון לתנועה בחלק גוף תחתון, כמו - לאחר ביסוס שלב הישיבה, תינוק היושב יציב ומעוניין להביט אחורה כך שהוא יהיה מסוגל לסובב רק את ראשו ולא את כל גופו.
זוהי יכולת משוכללת מאוד, בה מראה התינוק יכולת שליטה על אברי גופו, על כל אחד בנפרד ועל כולם ביחד.
בתמונה: שימו לב כיצד יוחאי מסתובב בעקבות יד שמאל, לכיוון שמאל, כאשר רק חלק גופו העליון מסתובב וחלק גוף תחתון נשאר במקומו.
3. הצלבה - היכולת לפעול בו-זמנית ובצורה מתואמת עם שני אברי גוף המצויים בצדדים מנוגדים של הגוף, למשל - רגל ימין ויד שמאל, עין שמאל ורגל ימין וכן הלאה. פעולות מוטוריות רבות דורשות יכולת הצלבה כמו - זחילה, הליכה וריצה.
בתמונה: שימו לב איך רגל שמאל של ינון מכופפת שמאלה בעוד הוא נשען על מרפק ימין - זוהי הצלבה.
4. התמצאות במרחב - זוהי יכולת מופלאה שמאפשרת לנו ולתינוקות את התחושה שלגוף כיוונים שונים, (למעלה, למטה, קדימה ואחורה), ושהוא נמצא באוריינטציה מסוימת יחסית לסביבתו בכל רגע נתון.
יכולת זו באה לידי ביטוי בהבנה של התינוק שראשו מצוי בקצהו העליון של הגוף, וכך גם היכן מצויות הגפיים שלו, היכולת להחליט להיכן להושיט את ידיו על מנת לאחוז חפץ מסוים המוגש לו, ועוד דוגמאות אין ספור.
5. חציית קו אמצע - לגוף שלנו קו דמיוני המחלק אותו לכל אורכו לשני חלקים - ימין ושמאל. חציית קו האמצע, מתייחסת ליכולת לחצות את אותו קו דמיוני מצידו הימני לשמאלי ולהיפך.
לדוגמה - לחצות עם יד ימין לצד שמאל ללא שיתוף של כל הגוף בתנועה זו, או לחילופין פעולה שלמה שמצריכה יכולת זאת כמו זחילה, ציור כתיבה ועוד….

בתמונה: שימו לב איך יואב מושיט את יד ימין לכיוון המוצץ הנמצא בצידו השמאלי, ומדגים חציית של קו האמצע.
6. מוטוריקה גסה -המושג מתייחס ליכולות רבות שנכללות תחת קטגוריה זו, שמה שמאפיין את כולן במילים פשוטות, היא היכולת לשלוט על התנועות הגדולות והגסות של הגוף.
דוגמאות ליכולות השייכות לקטגוריה זו כוללות - שכיבה על הבטן ושליטה של החזקת הראש במרכז, הישענות על הידיים והתרוממות בית החזה מהרצפה, התהפכות מצד לצד ומעבר לישיבה עצמאית.
7. מוטוריקה עדינה - מוטוריקה עדינה זוהי מיומנות של קואורדינציה בין שרירי כף היד, המאפשרת לנו לשלוט על תנועות קטנות, עדינות ומדוייקות.
התפתחות המוטוריקה העדינה תלויה, בין היתר, במיומנויות המוטוריקה הגסה של התינוק.
לדוגמה - שליטה במיומנויות המוטוריקה הגסה מאפשרת פעולות כמו אחיזת חפץ בכל כף היד כאשר בהמשך ההתפתחות, יכולת זו תתפתח לאחיזת פינצטה, (צבת), וכן ליכולות כמו הדבקה, ציור וכתיבה - כל אלה הן מיומנויות של מוטוריקה עדינה.
8. מעקב עיניים - כולל שתי יכולות והן:
1. היכולת להתמקד בעזרת העיניים ע"י מבט באדם שנמצא מולו.
2. היכולת לעקוב בעזרת העיניים אחרי אובייקטים בתנועה.
לדוגמה - התינוק מסוגל לעקוב אחר חפץ מתגלגל שמתרחק או מתקרב אליו, ובהמשך ההתפתחות יכולת זו תשמש אותו לקריאה, כתיבה ועוד.
9. קואורדינציה - היכולת לתאם בין התנועות השונות בו-זמנית ובין חלקי הגוף השונים.
למשל - מיומנות הזחילה אצל תינוקות מפעילה את שני צידי הגוף, בצורה הרמונית, (לאחר ביסוס שלב זה), ודורשת תיאום מדויק בין שני סוגי איברים ומספר תנועות במקביל.
אצל ילדים גדולים יותר, תהיה זו היכולת, למשל לתפוס כדור שנמסר לעברם, פעולה הדורשת תיאום מדויק בין שתי הידיים, ובינן לבין העיניים.
10. קשר עין - יד - זו היכולת לעקוב עם העיניים אחרי פעולת היד.
לדוגמה - התינוק מסוגל להושיט את ידו לעבר חפץ הנמצא מולו, הוא מסוגל לאחוז ברעשן ולעקוב אחריו בעזרת עיניו.
הדבר נכון גם לקשר של העיניים עם הרגליים, יכולת זו מאפשרת לתינוק לתפוס את כפות רגליו בעזרת כפות ידיו, כאשר הוא מביא אותן לכיוון הבטן, (אחד מהשלבים המכינים אותו להתהפכות מהגב לבטן), ובהמשך ההתפתחות יכולת זו מאפשרת פעולות כמו תפיסת כדור, ציור וכתיבה ועוד.
בתמונה: שימו לב איך איתמר ממוקד עם עיניו בכף הרגל שלו אותה הוא אוחז בידיו.
