
המרק הראשון שלי - גרסה טבעונית
אידוי הינה הדרך המהירה והבריאה ביותר לבישול, היות ומשמרת את ערכיו התזונתיים של המאכל בצורה טובה מהרבה דרכי בישול אחרות.
תינוקות ובני אדם בוגרים מסוגלים לגדול ולהתפתח היטב גם על בסיס תזונה צמחונית או טבעונית - אך יש לוודא באופן תקופתי סדיר כי הם מקבלים מספיק מקורות לברזל חלבון וויטמין B 12 - מהמזון או כתוסף. ולכן עבור בחירה כזו חייבת להתבצע התאמת תפריט מדוקדק לתינוק על מנת שהתזונה תהיה בריאה ומזינה וללא חוסרים.
בנוסף ממליצה גם לקרוא את הכתבה התינוק הטבעוני - כיצד תעשו את זה נכון?
שנתחיל?
ציוד-
רשת אידוי
סיר בו יכולה רשת האידוי להכנס
בלנדר מוט או מכשיר לטחינת המזון
כפית המותאמת לגודל פיו של התינוק
(מצרכים - (עבור 3-4 מנות
1 בטטה גדולה או 2 תפוחי אדמה בינוניים
1 קישוא
1 גזר או חתיכת דלעת השווה לכ-3 כפות
חצי גבעול סלרי
3 כפות עדשים אדומות המושרות בכוס של מים כ - 3 שעות, (ההשרייה אינה הכרחית אך תקל על תהליך העיכול החדש לתינוק)
כפית שמן זית לכל מנת אכילה
הכנה-
הרתיחו מים בכמות המגיעה עד תחתית רשת האידוי מבלי שהמים יגעו ברשת עצמה.
פרסו את הירקות לעובי של כ - 2 ס"מ וסדרו בשכבה אחת על רשת האידוי.
כסו את הסיר והמשיכו את הבישול עד לריכוך הירקות למשך כ 15-10 דקות.
במקביל - בשלו את העדשים בסיר קטן עם מים, (שימו מים בכמות המכסה את העדשים - בדומה לבישול של פסטה), עד להתרככותן.
לאחר הבישול, הוציאו את הסלרי וטחנו היטב את הירקות והעדשים למחית חלקה - הקישוא והדלעת/גזר יספקו את הנוזלים ואין צורך להוסיף נוזלים אחרים.

צילום: Shutterstock
לפני האכילה - מוסיפים כפית שמן זית למנה שהתינוק צפוי לאכול, הוספת השמן לאחר הבישול תשמר את ערכיו ותמנע את חמצונו.
טיפ לאחסון - בתהליך ההקפאה עשוי תפוח האדמה לשנות את מרקמו, ולכן - עבור מרק המיועד להקפאה המנעו משילוב תפוח אדמה והעדיפו שימוש בבטטה.
ניתן לשמור את המרק במקרר למשך שלושה ימים, או להקפיאו לתקופה של עד 3 חודשים, (אבל אין באמת סיבה להכין כמות גדולה מידי ..).
כיצד נגוון את מרכיבי המרק?
עבור מקור חלבון וברזל -
גיוון הקטניות - גרגרי חומוס או עדשים ירוקות לאחר השרייה ובישול - שימו לב כי עיכולם מעט קשה בהשוואה לעדשים אדומות ועל כן שלבו אותם בהדרגה.
עבור יתר רכיבי המרק -
גיוון הירקות - ניתן להמיר את הגזר,הקישוא או הדלעת בירק אחר כמו - ברוקולי,כרובית, או סלק .
יש לשים לב כי ברוקולי או כרובית עשויים ליצר מעט גזים ועל כן חשפו אליהם בהדרגה. אח"כ ניתן לעשות שילובים של ירקות כיד הדימיון...
גיוון הפחמימה - את תפוח האדמה או הבטטה ניתן להחליף בכמות השווה ל-2 כפות של פחמימה לאחר בישול כמו - אורז, פסטה, קינואה או בורגול - כל זאת בהתאם למזונות שהתינוק כבר נחשף אליהם.
למה אידוי ולא בישול?