
כל מה שרציתם לדעת על "עיטוף תינוקות"...
מאת: אפרת פינקלר - מלווה התפתחותית לתינוקות ומטפלת מוסמכת בילדים על הספקטרום האוטיסטי
אני זוכרת את הפעם הראשונה שראיתי את האחיין שלי עטוף - אני מודה, המראה היה…. נקרא לזה "מוזר", אפילו מרתיע מעט, המחשבה הראשונה שעברה במוחי הייתה תחושת חוסר האונים שעשויה להתעורר כשהידיים אינן חופשיות, ישנן מעט מאוד סיטואציות שבהן לאדם בוגר "קושרים את הידיים"....
שאלתי את גיסתי בעדינות במה מדובר, והיא למעשה חשפה אותי לראשונה לשיטת ה"עיטוף" ושיקוליה הפרטיים שלה לבחירה בשיטה זו עבור יובל, האחיין שלי.
עם הזמן שבילינו יחד, אני היא ויובל, נוכחתי לראות עד כמה זה מרגיע אותו ועוזר לו בכניסה לשינה,
ומחשבה נוספת החלה לבצבץ בראשי, (זה לא שכל הסקפטיות שלי נמוגה, לזה צריך עוד זמן...), אבל הבנתי שקיימת אפשרות שיובל נהנה מהמגע ההדוק והמחבק של שמיכת העיטוף, ולו רק משום שמזכיר לו חוויה מוכרת של תחושת גבולות הרחם, שעד לא מזמן הייתה הסביבה העיקרית והבטוחה ביותר עבורו.
תחושת הרתיעה הראשונית התחלפה בסקרנות, אז התחלתי לחקור ולעבד את הנושא בצורה מקצועית והשיטה הלכה והפכה יותר ויותר הגיונית עבורי.
אז בואו נתחיל...
היום יום שלי רווי בתינוקות, טיפול ולמידה - התינוקות הרכים הם ה"לקוחות" שלי, בעיקר בתחום ההתפתחות המוטורית, בכתבה זו ניסיתי לרכז עבורכם רקע וחומר למחשבה בבואכם לבחון את השימוש בעיטוף עבור תינוקכם, בשילוב נקודת המבט האישית שלי.
חשוב לי לציין כי בכל מקום שחיפשתי מידע, עדיין אין, (ואולי אף פעם לא תהיה), אמת אחת יחידה עבור עיטוף תינוקות וכמו בהרבה תחומים שקשורים להתפתחות וגידול ילדים, אנו ההורים צריכים להחליט בסוף תהליך איסוף המידע ובשילוב האינטואיציה, מה יהיה הכי נכון לתינוק שלנו.
מהי שיטת ה"עיטוף" ?
העיטוף היא שיטה עתיקה מאוד, אשר בעבר המאוד רחוק הייתה בשימוש בתרבויות בהן האמינו בהרחקת התינוק מאימו בשלב מוקדם מאוד לאחר הלידה, (לא עלינו).
המחשבה מאחורי שיטת העיטוף הייתה לתת מענה ותחליף לחיבוק האמהי בתרבויות אלה, אשר גם האמינו כי היא יכולה לתרום בעתיד ליציבה הכללית של התינוק, (נרחיב את ההגיון הזה בהמשך בהקשר ליתרונות העיטוף).
בחלוף השנים, אנשים הבינו כי מגע וחיבור אמהי איננו בר תחליף, יחד עם זאת ובמקביל, נחשפו יתרונותיה הרבים של שיטת העיטוף בעיקר בתחום השינה אצל תינוקות.
שיטת העיטוף היא למעשה פעולה בה עוטפים את התינוק, באמצעות שמיכה או טיטול טטרא גדול, החל מגובה הכתפיים ומטה.
במהלך שינה, התינוק העטוף יכול לישון על הגב או על אחד מצידי הגוף, ואף קיימת אפשרות של "עיטוף חלקי" כך שהתינוק עטוף אך ידיו נשארות חופשיות מחוץ לשמיכת העיטוף.
מתי ניתן להתחיל להשתמש בשיטת העיטוף?
אם תנסו להיזכר לרגע, בביה"ח, אחד המפגשים הראשונים עם התינוק, (ואולי אף הראשון), היה בעודו עטוף בדיוק לפי הספר - שכן ניתן להתחיל להשתמש בשיטה זו כבר מהיום הראשון.
ניתן להמשיך ולהשתמש בשיטה זו עד גיל 3-4 חודשים, או לחילופין עד שהתינוק מסמן בעצמו שהעיטוף כבר אינו מתאים עבורו - ברוב המקרים הוא עושה זאת ע"י כך שהוא מתחיל "להיאבק" בשמיכת העיטוף.
סימן נוסף לכך שניתן להפסיק להשתמש בשיטה זו, הוא העלמותו של רפלקס מורו (תוכלו להרחיב על רפלקס זה בהמשך הכתבה). עם זאת, במידה ואתם רואים כי העיטוף עדיין עוזר לתינוקכם להירגע ולישון טוב יותר, ניתן להמשיך ולהשתמש בשיטה זו גם לאחר גיל 4 חודשים.
תהליך העיטוף מתבצע ב-4 שלבים:
-
הניחו את התינוק בראש השמיכה שבראשה קיפול קטן, שכוב על גבו, כך שראשו מבצבץ מעט מעל הקיפול - צד שמאל למעלה באיור.
-
אחזו בצד אחד של השמיכה וקפלו אותו בעדינות מעל כתפו של תינוקכם, אל מעבר לצידו השני של גופו. הניחו את השמיכה מתחת לישבנו - מתחילה להיווצר לכם האות V, כעת יש לכם חצי ממנה - צד ימין למעלה באיור.
-
את זנב השמיכה שנשאר חופשי, הרימו והשחילו אותו במקום בו נוצרה V והדקו היטב. את זרועו החופשית של תינוקכם הניחו לצד גופו - צד שמאל למטה באיור.
-
את הצד השני של השמיכה משכו למעלה וסביב תינוקכם ועכשיו הצניעו צד זה תחת צידו הנגדי של תינוקכם - צד ימין למטה באיור.
איור: Shutterstock
לשימושכם בסוף המאמר סרטון המדגים את שיטת העיטוף כפי שמתואר בארבעת השלבים באיור מעלה, והמלצה שלי לשמיכת עיטוף שלה איכויות ושימושים נוספים רבים...
מהם היתרונות הטמונים בשיטת העיטוף?
-
בימיו הראשונים של התינוק, העיטוף מדמה עבורו את התחושה שחווה עד לא מזמן ברחם, שעבור התינוק הינו למעשה המקום היחיד עד כה שהכיר, ולכן מקנה לו תחושת ביטחון מוכרת.
כאשר יוצא התינוק לאוויר העולם ההגנה שהרגיש ברחם אינה קיימת עוד עבורו, לפחות לא בדיוק באותה המתכונת שהכיר.
בנקודה זו, נכון יהיה להזכיר את ד"ר הרווי קרפ, רופא ילדים בכיר ומרצה לרפואה באוניברסיטת UCLA, אשר עומד מאחורי תאוריית ה"טרימסטר הרביעי", לפיה תינוק מגיח לעולם כשהוא למעשה אינו בשל דיו לחיים שמחוץ לרחם - זאת בניגוד לגורי חיות אשר נולדים עם כישורים טובים יותר לשרוד מחוץ לרחם אימם כבר בשעות הראשונות לחייהם.
עיטוף נכון, בצורה הדוקה במידה הנכונה, עשוי לסייע לתינוק להרגיש מוגן ועטוף, ולספק לו תחושה מוכרת - ובכך עשוי להקל על התינוק את המעבר החד מרחם אימו המוגן אל העולם שבחוץ במהלך ה"טריסטר הרביעי".
-
העיטוף עוזר לתינוק ללמוד ולהכיר בצורה ברורה יותר היכן נמצא במרחב כל איבר בגופו - ובצורה זו גם היכן גופו מתחיל והיכן נגמר.
בעזרת העיטוף, יכול התינוק להרגיש היכן נמצאות הידיים, היכן נמצאות הרגליים וגם איברים שקצת יותר קשה להרגיש - כמו הגב ובית החזה.
הבנה זו של גבולות גופו וקבלת תחושה ברורה של אבריו תעזור בהמשך לבניית יציבה טובה יותר ברכישת השלבים המוטורים למינהם.
-
במהלך היום נחשף התינוק לגירויים רבים, רובם ככולם חדשים ומאתגרים עבורו.
גירויים אלה עשויים להפריע לתינוק להירדם, הן במהלך היום והן בלילה, והסיבה לכך היא מאחר שהתינוק למעשה חווה תהליך למידה בלתי פוסק בזמן הערות שלו, (אותם גירויים שנחשף אליהם אחראים לכך), אותו הוא יעבד במהלך ההירגעות לצורך הירדמות ובזמן שישן.
תהליך עיבוד המידע מתבצע, (בין היתר), כאשר התינוק שוכב במיטתו, "בדרך" לישון , אז חולפות בראשו תמונות וחוויות היום אשר עבר, בדיוק כמו אצלנו המבוגרים.
תהליך עיבוד מידע שכזה עשוי לגרום לחוסר שקט ויכול להתבטא בתנועתיות מוגברת של הגפיים, (ידיים ורגלים), מה שבתורו עלול לחבל בנסיונותיו של התינוק להירדם.
העיטוף יכול לעזור לתינוק להפחית את המתח הנוצר מקליטת גירויים רבים במשך היום, זאת בעיקר על ידי מניעת תנועות הגפיים המפריעות לו להירדם.
-
עד גיל 6 חודשים ניתן יהיה לראות אצל התינוק את רפלקס מורו המכונה גם רפלקס הבהלה.
רפלקס זה מתבטא בפריסת הידיים והגפיים בעקבות רעש או כל תחושה אחרת, שגורמת לתינוק לבהלה הן בזמן ערות והן במהלך שינה.
רפלקס זה הוא חיוני עבור התינוק, אך כאשר מופיע במהלך שישן ובתדירות גבוהה, הוא עשוי להפריע ולגרום להתעוררויות רבות.
העיטוף מסייע בהפחתת תנועות הגפיים ולכן יכול להפחית התעוררויות לא רצויות ולאפשר לתינוק שינה ארוכה ורצופה יותר על הגב.
-
יש המאמינים כי העיטוף עשוי להפחית את הסיכויים למוות בעריסה.
מחקר שפירסם Bradley T. Thach, M.D, בבי"ס לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון, הראה כי בארה"ב, הורים רבים משתמשים בשיטת העיטוף עד גיל 8 חודשים מטעמי בטיחות.
זאת משום שבשיטה זו השמיכה מהודקת ואינה חופשיה במיטה. כמו - כן, קובע המחקר כי שיטת העיטוף נוחה יותר לתינוק כאשר ישן על הגב - ובכך למעשה מפחיתה את הסיכויים למוות בעריסה.
-
במחקר שהתפרסם בכתב העת PEDIATRICS, על ידי Claudia M. Gerard, Kathleen A. Harris, and Bradley T. Thach (2002), נמצא שתינוקות שעטופים בשמיכה, לפי שיטת העיטוף, שנתם ארוכה יותר והם אף מסוגלים להירדם באופן עצמאי.
-
במחקרם של Semira Manaseki-Holland, Elizabeth Spier, Bayasgalantai Bavuusuren, Tsogzolma Bayandorj, Susan Sprachman, and Tom Marshall שראה אור בשנת 2010 מצאו החוקרים כי כאשר השתמשו בשיטת העיטוף עם פגים, הם הראו שיפור בהתפתחות העצבית-שרירית וזאת בשילוב של פחות רגעי מצוקה.
מהם החסרונות של שיטת העיטוף?
-
עיטוף בצורה לא נכונה כמו עיטוף הדוק מדיי של רגלי התינוק כשהן ישרות כלפי מטה עלול להחליש את המפרקים ולפגוע בסחוס הרך של מפרק הירך, מה שיוביל להתפתחות לקויה של מפרק זה.
כדי להימנע מכך, יש לוודא שבזמן העיטוף יש מרחב מספיק בתחתית השמיכה כך שהתינוק יכול לכופף את רגליו כלפי מעלה וכלפי חוץ בחופשיות.
-
חשוב לדעת לבצע את העיטוף בצורה נכונה - במידה והתינוק מצליח להשתחרר מהעיטוף בצורה מלאה או חלקית, הוא עלול להסתבך בשמיכת העיטוף ועלול להיווצר מצב של חסימת דרכי נשימה.
-
השימוש בעיטוף מוגבל בזמן - ההמלצה היא להשתמש בעיטוף עד לרגע בו התינוק כבר מנסה להשתחרר ממנו, וזה אצל רוב התינוקות קורה באזור גיל 3-4 חודשים, ויש שמוצאים שיטה זו כיעילה גם עד גיל 8 חודשים.
תינוק שהורגל להרדם בעזרת העיטוף מיום לידתו עד גיל 3-4 חודשים, עשוי לפתח תלות בעיטוף לצורך הרדמות ולכן, ההמלצה היא להוריד את השימוש בעיטוף בהדרגה, החל מגיל 3 חודשים - ניתן גם לעשות זאת בעזרת שימוש בעיטוף חלקי, (שמיכת העיטוף מגיעה עד אל מתחת לבית השחי), בהדרגה עד להורדת העיטוף לגמרי.
-
העיטוף, מוריד את תדירות ביטוי רפלקס מורו - על פניו דבר טוב, מאחר ש"מפריע" לתינוק לייצר שינה רצופה, אך יש לזכור שמדובר ברפלקס מולד והישרדותי, ולא ידועה עדיין המשמעות של הורדתו.
בהתייעצות עם רופאת הילדים, ד"ר מינה גורביץ', נוכחתי כי עקב שכיחות מקרי מוות בעריסה בעקבות שינה על הבטן, הורים רבים מעדיפים לעטוף את התינוק, אפילו במחיר ביטול רפלקס המורו, העיקר שהתינוק ישן על גבו.

צילום: Shutterstock
כמה נקודות נוספות שכדאי לדעת:
-
בימיו הראשונים של התינוק, ניתן להשתמש תכופות בשיטת העיטוף, יחד עם זאת, ככל שהתינוק גדל רצוי להשאיר אותו יותר ויותר לא עטוף בעיקר במשך היום על מנת לאפשר לו לחקור את התנועתיות שלו בהתאם לרצונו ויכולותיו - במהלך שינה אין את ה"בעיה" הזאת.
-
כאשר משתמשים בעיטוף, חשוב להלביש את התינוק בהתאם, לקחת בחשבון כי יש שכבה נוספת סביב התינוק, כך שלא יהיה לו חם/קר מדי כל זמן שעטוף.
-
קיימת חשיבות רבה ללמידת שיטת העיטוף בצורה נכונה, על מנת ליהנות מהיתרונות שלה מחד, ולהימנע מהחסרונות מאידך.
-
מומלץ לעטוף את התינוק בעזרת שמיכה העשויה 100% כותנה, ללא כפתורים, סקווצ'ים, רוכסנים או כל אביזר אחר אותו עלול התינוק לבלוע, או שעשוי להיות לו לא נוח במגע, וניתן גם להשתמש בחיתול טטרה גדול.
-
ניתן להתחיל ולהשתמש בשיטת העיטוף גם בגיל מספר שבועות, כך שבמידה ולא התחלתם לעשות זאת מיד ביומו הראשון של תינוקכם, ואתם מעוניינים לנסות את השיטה, זה עדיין לא מאוחר לעשות זאת.
-
על מנת להגביר את תחושת הקרבה ביניכם לבין תינוקכם גם בזמן העיטוף, ניתן להשתמש בחיתול בד או שמיכה שספגו את הריח שלכם. כך יוכל תינוקכם להיות עטוף בריח שלכם, להרגיש קרוב אליכם, להירגע וליהנות מתחושה זו.
-
כיוון שהעיטוף כה מרגיע ומאפשר לתינוק שינה טובה יותר, ישנם תינוקות שעשויים "לדלג" על האכלה, היו ערים לכך .
כפי שהבטחתי, צירפתי לכם קישור בו תוכלו להתרשם משמיכת עיטוף ממשי העשויה 100% סיבי במבוק טבעי מה שמאפשר לגוף התינוק לחוש אוורירי ולווסת את חום גופו באופן טבעי בזמן שהוא עטוף.
צילום: שמיכת עיטוף aden+anais
סיבה נוספת לבחירת המוצר הזה כשמיכת עיטוף, היא מאחר שהוא קיבל דירוג מקסימלי בקרב עשרות אמהות שכבר רכשו והשתמשו בו - שמציינות שהשימושים לשמיכה רבים כמו הנקה, החתלה, למגע נעים בשינה, (שמיכי...:)), צל בעגלה בשמש מול מיזוג חזק בקניון ושימושים רבים נוספים.
לא פחות חשוב אמהות רבות ציינו כי השמיכה עוברת כביסות פעם אחר פעם, (מוכר?), ונשארת במרקם רך ונעים שגם לנו בא להתכרבל בה...
בלחיצה כאן תוכלו להתרשם משמיכת העיטוף שבחרתי
ולקינוח - סרטון המציג את ארבעת השלבים לעיטוף כפי שמתוארים באיור למעלה... בהצלחה!
בחודשים הראשונים הייתי עוטפת אותה כמתואר (אבל עם רגליים ישרות ולא מקופלות) ומניחה אותה עם החלק העליון טיפה מוגבה על כרית, וכך היא הייתה נרדמת מעצמה תוך דקות ספורות.
בהדרגה הפסקתי את העיטוף, באמת כשהתחילה יותר להראות סימני עצבנות ולהאבק, אבל המשיכה להרדם מעצמה ועד היום, בשעות היעודות לשינה, אני "זורקת" עליה שמיכה וברוך השם היא נרדמת בקלות ובמהירות.